IPOH - Polis meminta penyokong mengikut arahan yang telah ditetapkan ketika berarak pada hari penamaan calon esok bagi mengelakkan sebarang pertembungan antara penyokong parti lain.

Ketua Polis Perak, Datuk Hasnan Hassan berkata, penyokong juga perlu mengamalkan tatasusila yang baik semasa dan selepas penamaan calon di kawasan masing-masing.

“Polis telah tetapkan ketua polis daerah (OCPD) adakan perjumpaan bersama bakal calon termasuk ejen, pencadang dan penyokong bagi menetapkan peraturan kemasukan ke dewan penamaan calon untuk mengelakkan pertembungan.

“Kita meminta penyokong mengikut arahan dan aturan yang telah dipersetujui pada hari penamaan calon selain mengamalkan tatasusila yang baik pada hari berkenaan,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) di sini, hari ini.

Katanya, pihaknya telah mengenalpasti lima daerah ‘panas’ yang diberi keutamaan bermula hari penamaan calon hinggalah hari membuang undi pada 9 Mei ini.

“Sembilan parlimen dan 31 Dun telah dikenalpasti sebagai kawasan panas dan dikategorikan mengikut keutamaan setakat ini.

“Bagaimanapun, kita tidak mendedahkannya secara terperinci kawasan panas yang terlibat namun, ia akan berubah dari semasa ke semasa berdasarkan pemantauan polis,” katanya.

Sementara itu, Hasnan turut meminta calon dan ejen parti mengikut peruntukan undang-undang bagi mengadakan ceramah atau kempen serta pemasangan bendera dan pengedaran risalah semasa pilihan raya.

“Ceramah parti politik yang diadakan tanpa permohonan permit adalah kesalahan mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954. Perhimpunan perlulah diberitahu kepada Ketua Polis Daerah (OCPD) 10 hari sebelum diadakan seperti termaktub di bawah Seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman 2012.

“Semua bendera, gegantung, risalah dan poster dipastikan tidak mengandungi sebarang unsur menghasut, mengaibkan serta menimbulkan ketegangan kepada ketenteraman awam,” katanya.

Katanya, permohonan permit bertujuan agar polis dapat mengaturkan kaedah sesuai untuk mengelakkan pertembungan ceramah parti-parti  di kawasan sama.

“Polis mengambil kira faktor-faktor keselamatan bagi mengelakkan berlakunya insiden yang boleh menggugat kelancaran proses pilihan raya,” katanya.