TELEMONG - Seekor gajah liar betina lingkungan umur 20 tahun berjaya  ditangkap pasukan dari Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan (PKGK) Kuala Gandah Lancang dalam kawasan  hutan berhampiran Telemong Karak di sini, hari ini.

Ketua Unitnya, Nasharuddin Othman berkata, haiwan tersebut dikesan sekumpulan anggotanya sejak seminggu lalu  ditangkap pada kira kira pukul 4.40 petang.Menurutnya, haiwan tersebut ditangkap oleh pasukannya ketika merayau mencari makanan dalam hutan Telemong bersama sekumpulan lapan hingga 12 ekor gajah liar.

"Gajah betina itu ditembak dengan ubat pelali dan rebah tidak lama kemudian dan kini sedang dirantai dan didalam pemantauan untuk dihantar ke Taman Negara Tasik Kenyir Terengganu.

"Empat hari lepas seekor gajah jantan berat 1.5 ton umur lingungan 15 tahun turut ditangkap dekat hutan yang sama ketika keluar mencari makan bersama kumpulan 10 hingga 12 ekor gajah liar yang sering memasuki kebun penduduk dikampung Chemomoi, Telemong, Karak dan hutan Kemasul serta kawasan sekitarnya," katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi hari ini.

Dalam pada itu beliau berkata, di kawasan hutan Kemasul dan sekitarnya terdapat lebih 30 ekor gajah liar yang terbahagi kepada beberapa kumpulan.

"Oleh kerana kawasan habitatnya telah ditebang dan dimajukan dengan projek, haiwan tersebut berpindah mencari kawasan baharu dan akhirnya menceroboh kawasan pertanian penduduk,"katanya.

Nasharuddin berkata, gajah jantan itu telah pun dipindahkan ke kawasan santuari gajah di Tasik Kenyir Terengganu.

Menurutnya, dengan tangkapan tersebut, dua ekor gajah liar berjaya ditangkap dikawasan hutan Telemong dan sekitarnya pada tahun ini.

"Tahun lepas lebih 10 ekor gajah liar berjaya ditangkap daripada kawasan tersebut dan kesemuanya telah dipindahkan ke taman negara Terengganu.

"Gerakan memburu saki baki gajah tersebut sedang diteruskan termasuk untuk menyelamatkan beberapa ekor anak gajah yang dipercayai masih berada dalam kawasan hutan tersebut," katanya.
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PEDU - Penduduk Bukit Jaba, Mukim Pedu di sini semakin resah apabila kawasan dusun mereka menjadi sasaran gajah liar sejak April lalu.
  • PADANG TERAP - “Semasa saya sedang menebas rumput di kebun buah saya, tiba-tiba saya terdengar bunyi tempikan gajah dan tapak kaki dari kawasan hutan berdekatan.
  • JERANTUT - Lebih 1,000 penduduk di tiga kampung di daerah ini diancam serangan 11 ekor gajah liar sejak seminggu lalu menyebabkan lebih 50 hektar kawasan kebun pisang dan kelapa sawit mereka turut musnah.
  • GUA MUSANG - Sebuah rumah milik Orang Asli di Pos Keled, di sini, musnah selepas sekumpulan gajah liar menyerang dalam kejadian beberapa minggu lalu.
  • KOTA TINGGI - Kelibat seekor gajah di dalam sungai dekat Batu 9 Mawai di sini, pada awal pagi ternyata mengejutkan penduduk meskipun kehadiran haiwan liar itu sudah tidak asing di Kampung Mawai di sini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.