TELEMONG - Seekor gajah liar betina lingkungan umur 20 tahun berjaya  ditangkap pasukan dari Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan (PKGK) Kuala Gandah Lancang dalam kawasan  hutan berhampiran Telemong Karak di sini, hari ini.

Ketua Unitnya, Nasharuddin Othman berkata, haiwan tersebut dikesan sekumpulan anggotanya sejak seminggu lalu  ditangkap pada kira kira pukul 4.40 petang.Menurutnya, haiwan tersebut ditangkap oleh pasukannya ketika merayau mencari makanan dalam hutan Telemong bersama sekumpulan lapan hingga 12 ekor gajah liar.

"Gajah betina itu ditembak dengan ubat pelali dan rebah tidak lama kemudian dan kini sedang dirantai dan didalam pemantauan untuk dihantar ke Taman Negara Tasik Kenyir Terengganu.

"Empat hari lepas seekor gajah jantan berat 1.5 ton umur lingungan 15 tahun turut ditangkap dekat hutan yang sama ketika keluar mencari makan bersama kumpulan 10 hingga 12 ekor gajah liar yang sering memasuki kebun penduduk dikampung Chemomoi, Telemong, Karak dan hutan Kemasul serta kawasan sekitarnya," katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi hari ini.

Dalam pada itu beliau berkata, di kawasan hutan Kemasul dan sekitarnya terdapat lebih 30 ekor gajah liar yang terbahagi kepada beberapa kumpulan.

"Oleh kerana kawasan habitatnya telah ditebang dan dimajukan dengan projek, haiwan tersebut berpindah mencari kawasan baharu dan akhirnya menceroboh kawasan pertanian penduduk,"katanya.

Nasharuddin berkata, gajah jantan itu telah pun dipindahkan ke kawasan santuari gajah di Tasik Kenyir Terengganu.

Menurutnya, dengan tangkapan tersebut, dua ekor gajah liar berjaya ditangkap dikawasan hutan Telemong dan sekitarnya pada tahun ini.

"Tahun lepas lebih 10 ekor gajah liar berjaya ditangkap daripada kawasan tersebut dan kesemuanya telah dipindahkan ke taman negara Terengganu.

"Gerakan memburu saki baki gajah tersebut sedang diteruskan termasuk untuk menyelamatkan beberapa ekor anak gajah yang dipercayai masih berada dalam kawasan hutan tersebut," katanya.
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • JEDOK - Pasangan suami isteri di sini terus diburu keresahan selepas kali kedua dikunjungi gajah liar kira-kira jam 5.20 pagi semalam.
  • BALING - Pagar elektrik bagi mengelakkan ancaman gajah liar termasuk memusnahkan tanaman penduduk kampung telah pun siap dipasang di tiga lokasi di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Bayu di sini.
  • JELI - Lebih 30 pemilik kebun tanaman dari beberapa kampung, di sini, kerugian ribuan ringgit apabila tanaman mereka dimusnahkan gajah.
  • JERANTUT FERI - Masalah gangguan gajah liar yang dihadapi penduduk Kampung Paya Garuk di sini seperti tidak menemui jalan penyelesaian.
  • JERANTUT FERI - Kebanyakan pekebun di kawasan Pulau Tawar dan Kampung Paya Garuk di sini, tidak lena tidur kerana bimbang memikirkan nasib kebun mereka yang mukin dimusnahkan sekumpulan gajah liar yang dilihat aktif berkeliaran sejak kebelakangan ini.