PEDAS – Berikutan kesukaran untuk mendapatkan van jenazah, seorang penduduk di sini, tekad menyediakan kemudahan itu kegunaan penduduk di sekitarnya.

Sahat Kachat, 61, berkata, sekitar lima tahun lalu, hanya satu unit sahaja van jenazah disediakan di Pejabat Daerah.

Menurutnya, mujurlah terdapat rakan sekampung yang membuka perniagaan Nash Auto menyumbangkan sebuah van kepadanya untuk dijadikan sebagai van jenazah.

“Pakcik bukan kejar untung, tapi pak cik rasa soal fardu kifayah ini tidak boleh dibuat main dan sebagai penduduk pak cik sanggup ambil tanggungjawab menyediakan van jenazah sendiri,” katanya ketika ditemui di Surau Pedas Hilir, dekat sini, baru-baru ini.

Sahat atau lebih dikenali oleh penduduk kampung sebagai Haji Nasir berkata, pada peringkat awal, dia mengeluarkan modal kira-kira RM5,000 untuk mengubahsuai keadaan dalam van jenazah itu iaitu bagi meletakkan peti mayat dan tempat duduk di kiri dan kanan bahagian belakang.

“Sebelum ini, pakcik bekerja sebagai pemandu teksi selama 36 tahun. Kini, pakcik dan anak, Mohamad Jeffry Sahat, 35, sedia menawarkan perkhidmatan van jenazah kepada mana-mana pihak,” katanya.

Haji Nasir berkata, jika lima tahun sebelum ini, perkhidmatan van jenazah sukar untuk diperoleh susulan ianya hanya disediakan satu unit sahaja dan kini ianya semakin berkembang susulan peningkatan kesedaran syarikat tertentu untuk menyumbang kemudahan berkenaan kepada pihak masjid mahupun surau.

“Alhamdulillah, kini pakcik berasa lega kerana akhirnya tanggungjawab fardu kifayah ini dapat dilaksanakan dengan lebih baik. Malah, sepanjang lebih lima tahun ini sudah lebih 200 kali pakcik menghantar jenazah.

“Pak cik tidak mengenakan kadar yang tinggi iaitu hanya RM50 bagi penduduk di sekitar Pedas dan Pekan Rembau.  Bagaimanapun, bagi kawasan di luar pula, kadar lain bakal dikenakan," katanya.

Katanya, walaupun kadangkala ianya tidak berbaloi kerana kos minyak dan penyelenggaraan, namun dia tetap juga berasa lega kerana turut sama menyediakan kemudahan fardu kifayah berkenaan kepada komuniti setempat.