SEBERANG PEKAN – Walaupun berbeza fahaman politik, namun itu bukan penghalang kepada pimpinan Pakatan Rakyat (PR) untuk menziarahi seorang bekas Ahli Jawatankuasa (AJK) Wanita Umno, Zainon Johari, 66, yang terlantar sakit selama enam bulan akibat serangan angin ahmar.

Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Pilah, Zaharudin Othman berkata, tidak salah sekiranya parti politik berlainan menziarahi orang sakit terlantar dan menghulurkan bantuan kepada golongan memerlukan.

“Tindakan ini adalah lebih baik dan murni. Saya difahamkan, Zainon bekas Ketua Wanita Umno Cawangan Terusan Seberang yang juga Pengerusi Persatuan Wanita (WI) Seberang Pekan. Semasa beliau sihat, pernah menjadi penggerak utama Umno Bahagian.

“Namun setelah diserang angin ahmar, dia hanya terlantar sakit sahaja di rumah dan tidak dapat mengenali kenalan,” katanya ketika ditemui pada program ziarah itu.

Hadir sama, Ketua Muslimat Pas Kawasan Kuala Pilah Fazilah Abu Samah dan Timbalan Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat Kuala Pilah, Azman Hashim.

Pada program itu, pimpinan PR turut menziarahi keluarga yang kurang bernasib baik, keluarga miskin, anak yatim dan sakit terlantar.

Zaharudin berkata, golongan memerlukan tidak dipinggirkan sebaliknya diberi perhatian sewajarnya kerana mereka berhak menjalani kehidupan yang selesa setelah negara mencapai kemerdekaan ke-55 tahun ini.

“Program ziarah ini, tidak mengira parti politik. Asalkan mereka sakit terlantar, kurang berkemampuan, kami tetap menghulurkan bantuan kepadanya,” katanya.