REMBAU – Sebanyak 30 rumah serta dua sekolah rosak dilanda ribut dalam kejadian kira-kira 4.50 petang kelmarin.

Antara kediaman penduduk yang rosak teruk adalah di Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) Legong Ulu, Kampung Relong Chengkau, Kampung Penajis, Pulau Acheh dan Astana Raja termasuk Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Abdullah (Semenda) dan Sekolah Kebangsaan (SK) Astana Raja.

Tinjauan Sinar Harian ke lokasi, malam kelmarin mendapati lebih 30 pokok tumbang dan turut mengenai sebuah kereta penduduk serta kabel yang terletak di bahu jalan.

Penduduk, Nor Azhar Zulkefly, 22, dia hanya menyedari atap rumah yang didiami sejak 20 tahun lalu rosak dipukul angin kuat selepas merasakan biliknya mulai basah.  

Katanya, menyedari kejadian itu, dia bergegas mencari ibu, Sefiah Ismail, 59, yang berada di ruang tamu.

"Saya sempat mematikan suis utama dan membawa ibu ke rumah nenek saya yang terletak berdekatan. Ibu saya masih terkejut dengan apa yang berlaku," katanya.

Sementara itu, Pengetua Semenda, Siti Noridah Ujang berkata, dia dan beberapa guru bertindak pantas melihat kerosakan awal.  

"Kebanyakan bahagian atap bangunan beberapa blok serta asrama diterbangkan ribut, sementara kelas basah, pendawaian elektrik rosak, cermin pecah selain pintu tercabut," katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • REMBAU - Angin kencang menyebabkan persiapan majlis perkahwinan satu pasangan pengantin di Kampung Senama Ulu, di sini, pagi semalam terjejas apabila 14 khemah termasuk satu khemah pengantin roboh, malah ada antaranya diterbangkan ribut.
  • REMBAU - “Bergegar rumah pak cik bila atap zink diterbangkan angin kuat. Kelam-kabut dan takut pak cik dibuatnya,” kata Adnan Ahmed, 58, menceritakan insiden rumahnya di Kampung Batang Nyamor, di sini, yang ditimpa ribut, semalam.
  • REMBAU - - “Selama 15 minit kami bertujuh berlindung di dalam rumah kedai papan dan berdoa semoga semuanya selamat susulan kejadian cuaca luar biasa berserta angin kuat, hujan lebat dan guruh,” luah penduduk Rokiah Midon, 43, ketika ditemui di rumah kedainya di Kampung Seberang Batu Hampar, di sini, kelmarin.