KOTA BHARU - Seorang pelajar sekolah pondok di Yala, Thailand didenda RM1,500 selepas mengaku bersalah memberikan kepada dirinya sendiri dadah jenis metamphetamine, Januari lalu.

Pelajar berusia 18 tahun itu turut dikenakan perintah pengawasan selama dua tahun oleh Majistret Nik Habri Muhamad.

Dia didakwa memberikan kepada dirinya sendiri dadah berkenaan di Pejabat Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah di sini, pada jam 12.15 pagi, 27 Januari.

Pada prosiding semalam, tertuduh merayu hukumannya terhadapnya diringankan kerana dia masih belajar di sebuah sekolah pondok di Yala.

Tertuduh sebelum itu mengakui sudah mencecah dua tahun belajar di sana dan terjebak dengan gejala dadah ketika balik bercuti di Kelantan.

“Saya mohon hukuman ringan kerana ini adalah kesalahan lalu. Saya tiada masalah untuk berubah,” katanya.

Nik Habri bagaimanapun turut menjatuhkan hukuman penjara empat bulan jika tertuduh gagal jelas denda. Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya negeri, Noor Dayana Mohamad.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • JOHOR BAHRU - Seorang Pegawai Polis berpangkat Inspektor ditahan apabila didapati positif dadah jenis methamphetamine menerusi ujian air kencing, semalam.
  • KOTA BHARU - Angkara terjerat dalam masalah percintaaan, pemuda ini mengambil jalan mudah dengan terjebak dalam gejala penagihan dadah.
  • BESUT - Anak kepada kakitangan Jabatan Ukur dan Pemetaan (Jupem) Besut membuktikan minatnya dalam bidang perakaunan mampu meletakkan namanya sebagai pelajar terbaik dunia dalam kertas Laporan Kewangan Korporat Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA).
  • KUCHING - Anggota Batalion 11 Pasukan Gerakan Am (PGA) Batu Kawa menahan lima lelaki warga Indonesia bersama lima bungkusan mengandungi serbuk kristal disyaki dadah jenis syabu bernilai RM1.4 juta di Pos Jawatankuasa Perancangan Gerakan (JPG) Telok Melano di Sematan pada Khamis.
  • BUKIT MERTAJAM - Seorang pemandu lori ditahan di hadapan rumahnya selepas sepasukan polis membuat pemeriksaan dan mendapati dia memiliki beberapa jenis dadah yang disorokkan dalam beg silangnya.