NUSAJAYA – Memeriahkan kedatangan Krismas yang bakal disambut penganut agama Kristian bulan depan, Legoland Malaysia, berjaya menghasilkan replika pokok Krismas menggunakan kepingan lego yang merupakan struktur pokok tertinggi pernah dihasilkan di taman tema Legoland di dunia.

Struktur pokok yang tinggi hampir sembilan meter itu dibina menggunakan 427,695 kepingan lego membabitkan 15 hingga 20 ahli pasukan dipamerkan hingga Januari tahun hadapan.

Pengurus pereka modelnya, Stefan Bentivogio berkata, struktur pokok yang dihasilkan dengan 260 hiasan bersama 108 lampu LED dengan berat 6,057 kilogram itu mengambil masa 10 minggu atau dianggarkan dalam 3,440 jam untuk disiapkan.

“Kita menggunakan program komputer untuk membantu proses rekabentuk. Struktur seperti pokok Krismas ini yang diperbuat lebih daripada 400,000 kepingan lego memerlukan rekabentuk dan dimensi yang tepat.

“Jadi, ia dipecahkan kepada 40 bahagian utama sebagai memastikan kita dapat memasang semula pokok tersebut pada masa hadapan.

"Satu lagi pertimbangan yang dibuat adalah faktor cuaca. Jadi rekabentuk pokok ini dapat menahan angin, haba dan hujan,” katanya kepada media, di sini, semalam.

Pokok Krismas ini adalah yang ketiga dihasilkan selepas di Legoland California dan Legoland Florida dan bersempena perayaan tersebut, waktu operasi Legoland Malaysia dilanjutkan sehingga jam 8 malam.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • NUSAJAYA - Lebih 50 pemandu teksi dari Pertubuhan Pemandu Teksi Semenanjung Malaysia (Petekma) Johor Bahru berhimpun menyerahkan memorandum menggesa kerajaan mengkaji semula cadangan membenarkan perkhidmatan Uber beroperasi secara sah.
  • NUSAJAYA - Perbadanan Bioteknologi Malaysia (BiotechCorp) akan mengumumkan pelaburan baharu berasaskan penggunaan sumber daripada industri kelapa sawit pada suku pertama tahun hadapan.
  • NUSAJAYA - Kerajaan negeri komited dalam merealisasikan usaha meningkatkan penyertaan OKU dalam sektor pekerjaan khususnya sektor awam.
  • NUSAJAYA - Jabatan Perhilitan Negeri Johor menerima 590 aduan melibatkan ganguan kera di seluruh negeri ini, sehingga Oktober lalu.
  • NUSAJAYA - Kerajaan negeri akan membincangkan titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang mahu larangan penjualan vape di negeri ini dikuat kuasa awal Januari depan, kata Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor, Datuk Ayub Rahmat.