ECO World Development Group Berhad (Eco World Malaysia) adalah syarikat hartanah terbesar di tiga wilayah utama di Malaysia dengan mempunyai 20 projek termasuklah perbandaran baharu, pembangunan komersil bersepadu, kondominium bertingkat tinggi mewah dan taman perniagaan hijau. Kumpulan pada masa ini mempunyai kira-kira 8,126.4 ekar tanah dengan jumlah nilai pembangunan kasar (GDV) berjumlah RM87.5 bilion.

Melalui Eco World International, jenama ini juga telah meluaskan jangkauannya ke London, United Kingdom, dan Sydney dan Melbourne, Australia.

Kumpulan diterajui oleh beberapa pemain industri terkenal dan dihormati di sektor hartanah Malaysia. Didorong oleh wawasan ‘Creating Tomorrow & Beyond’ dan dikuasakan oleh pasukan yang berpengalaman dan dinamik, jenama EcoWorld dijangka akan menjadi sebuah syarikat yang berprestij.

Antara projek Eco World Malaysia di Lembah Klang iaitu Eco Ardence, Eco Forest, Eco Grandeur, Eco Majestic, Eco Sanctuary, Eco Sky, Eco Business Park V dan Bukit Bintang City Centre. Di Pulau Pinang pula ialah Eco Horizon dan terdapat dua projek baharu iaitu Eco Sun dan Eco Horizon. Selain itu, di Iskandar Malaysia (Johor) terdapat beberapa projek yang dibangunkan iaitu Eco Botanic, Eco Spring, Eco Summer, Eco Tropics, Eco Business Park I, Eco Business Park II dan Eco Business Park III.

Pengurus Besar Bahagian Eco Grandeur, Ho Kwee Hong berkata, EcoWorld berusaha dalam semua aspek operasinya.

“Ini termasuk secara konsisten menyampaikan perkhidmatan dan produk berkualiti kepada pelanggan kami, dan mengambil pendekatan proaktif untuk menguruskan amalan alam sekitar, kesihatan dan keselamatan. Kami mengurus kualiti, alam sekitar, kesihatan dan keselamatan dan berkesan dengan menubuhkan, melaksanakan dan amalan terbaik serta proses yang berorientasikan sistem pengurusan bersepadu.

Beliau berkata, projek terbesar EcoWorld Malaysia ialah Eco Grandeur merupakan sebuah perbandaran bercampur dan projek pembangunan terbesar iaitu nilai pembangunan kasar (GDV) RM9 bilion yang dibangunkan pemaju, di kawasan seluas 1,400 ekar di Puncak Alam, Selangor.

“Eco Grandeur yang dilancarkan pada September 2016 membawa konsep hijau yang memberikan kehidupan yang terbaik kepada penghuninya. Perbandaran bercampur di kawasan tanah seluas 1,400 ekar di Koridor Utara-Barat di Lembah Klang menyediakan pelbagai jenis kediaman yang akan memberikan keselesaan kepada penghuninya,” katanya.

Beliau berkata, Eco Grandeur mempunyai pembangunan kediaman dua fasa iaitu fasa pertama melibatkan Avenham Garden dan Graham Garden manakala fasa kedua pula ialah membangunkan Norton Garden.

Kawasan terbiar yang dibangunkan

Kwee Hong berkata, sebelum membangunkan Eco Grandeur, landskapnya yang menarik memberikan ilham kepada  EcoWorld Malaysia membangunkan kawasan tersebut sebagai sebuah perbandaran hijau yang sebelum ini menjadi habitat kepada pepatung.

“Pelan induk Eco Grandeur menggabungkan kemampanan, komitmen untuk pemuliharaan dan landskap yang cantik apabila mempunyai liputan kehijauan seluruh kawasan dan membuka jalan untuk pelbagai reka bentuk taman. Kebanyakan kawasan hijau dalam pembangunan ini dikhususkan untuk memulihkan ekosistem asal tapak ini,” katanya.

Beliau berkata, spesies pokok dan tumbuhan asli diperkenalkan semula dan pokok yang sihat ditemui di tempat yang dipindahkan untuk menyediakan habitat, tempat berteduh dan sumber makanan.

“Kawasan ini mempunyai taman yang mempunyai reka bentuk yang unik untuk membolehkan penghuninya mendekatkan diri dengan alam semula jadi.

“Eco Grandeur menghormati hubungan antara manusia dan alam semula jadi. Ia menawarkan penghuninya gaya hidup yang selesa dengan rumah-rumah selesa yang mempunyai tahap keselamatan tinggi, kemudahan moden yang luas dan pusat komersil yang berkembang pesat,” katanya.

Beliau berkata, Eco Grandeur mengambil inisiatif untuk mengurangkan penggunaan bahan bakar fosil dan pelepasan karbon termasuk rangkaian laluan pejalan kaki dan basikal yang luas untuk menggalakkan penduduk berjalan dan mengelilingi perbandaran.

“Kejiranan digalakkan dengan menjadikan lorong belakang konvensional dengan taman yang membolehkan penghuni menanam pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dan sayur-sayuran. Bukan sahaja kawasan-kawasan biasa ini dapat membantu memupuk semangat kesabaran, ia menyediakan tempat yang selamat untuk kanak-kanak kejiranan untuk bermain," katanya.

Kediaman luas dan selesa   

Kediaman di Graham Garden dan Avenham Garden direka dengan tempat  tinggal yang luas dan selesa kepada penghuni yang dilengkapi dewan komuniti, taman lorong belakang yang luas, serta laluan berbasikal dan berjalan kaki.

Kwee Hong berkata, Graham Garden merupakan pembinaan seni bina teres berkonsepkan Victoria Moden  dengan harga bermula daripada RM651,000. Graham Garden menawarkan kediaman dua tingkat terdiri daripada 1,521 kepada 1,743 kaki persegi.

“Avenham Garden pula mempunyai elemen reka bentuk yang diilhamkan oleh Victorian dan dilengkapi dengan patio, tingkap, dan balkoni. Rumah-rumah taman ini berharga RM652,000 untuk keluasan bermula daripada 1,778 hingga 1,877 kaki persegi.

Perbandaran boleh diakses melalui lima lebuh raya utama iaitu Lebuh raya Koridor Guthrie, Lebuh raya Kuala Lumpur-Kuala Selangor, Lebuh raya Utara-Selatan dan dua lebuh raya sedang dalam pembinaan, iaitu Lebuh raya Damansara-Shah Alam dan Lebuh raya Pantai Barat yang akan disiapkan menjelang 2019. Jalan utama lain termasuk Persiaran Mokhtar Dahari, Jalan Meru Tambahan dan Jalan Kuala Selangor. 

Eco Grandeur unik kerana ia merupakan perbandaran pertama melancarkan unit kediaman yang mempunyai saiz binaan 2,000 kaki persegi dan ke atas dan Norton Garden dijangka siap menjelang akhir 2021.

“Rumah dua tingkat ini mempamerkan reka bentuk konsep moden Victoria dan taman belakang 20 kaki. Ada unit juga akan mempunyai balkoni di tingkat atas yang boleh diakses menerusi pintu dari bilik tidur.

Kwee Hong berkata, Eco Grandeur menjadikan Norton Garden kawasan yang eksklusif dengan menawarkan banglo yang luas.  

“Norton Garden adalah sebuah hiasan indah seni bina Victoria Modern, dilengkapi dengan landskap indah yang merangkumi taman dan kebun lorong belakang yang unik. Kebun belakang lorong 20 kaki ini merupakan sebahagian daripada rangkaian pejalan kaki untuk mewujudkan ruang perhimpunan yang kondusif untuk penduduk dan ruang yang selamat untuk kanak-kanak kejiranan untuk bermain,” katanya.

Beliau berkata, keeksklusifan ke Norton Garden dipertingkatkan lagi oleh kelab-kelab hanya penduduk, termasuk kolam renang, kolam renang anak-anak, gim yang serba lengkap, gelanggang dan ruang hiburan serba guna, rumah kelab ini merupakan satu lagi cara untuk menjalin ikatan kejiranan.

Persekitaran yang cantik

Kwee Hong berkata, untuk memasuki kawasan Eco Grandeur, pelawat perlu melalui jambatan yang dikenali ‘Bridge of Dreams yang merangkumi Tasik Dragonfly dengan pemandangan mewah di sekitar taman bandar seluas 62 ekar.

“Eco Grandeur menawarkan pengalaman hidup taman asli dengan reka bentuk landskap yang diwujudkan untuk merealisasikan da taman-taman dihiasi dengan gazebo yang menawan kepada penduduk untuk berada di luar rumah untuk berkomunikasi dengan alam semula jadi.

Menurutnya, Eco Grandeur adalah pembangunan terancang yang merangkumi pembangunan EcoWorld yang merangkumi estetika, pemuliharaan dan gaya hidup.