PM tidak pernah nyatakan akan iktiraf UEC: PMO

No Image Caption
A
A
A

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak pernah menyatakan kerajaan akan mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) dalam pertemuan beliau bersama pimpinan Persekutuan Persatuan Cina Malaysia (Hua Zhong).

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan di sini pagi ini menjelaskan bahawa Perdana Menteri tidak menyatakan kerajaan akan mengiktiraf sijil UEC yang dibangkitkan dalam pertemuan pimpinan Hua Zhong pada 16 Julai 2020.

Kenyataan itu menyatakan, Perdana Menteri sebaliknya menyebut bahawa UEC mendapat pengiktirafan sebahagian, apabila kerajaan pada masa lalu menerima lepasan UEC untuk mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP), dalam bidang pengkhususan Bahasa Cina di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).

Menurut kenyataan itu juga, kerajaan pada tahun 2012 telah menerima lepasan UEC untuk mengikuti program PISMP, dalam bidang Bahasa Cina dengan syarat mereka lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan memperolehi sekurang-kurangnya gred kepujian, dalam Bahasa Melayu.

“Perdana Menteri juga menegaskan UEC perlu mengikut Dasar Pendidikan Kebangsaan, sekiranya mahu dipertimbangkan penyelesaiannya oleh kerajaan pada masa hadapan,” menurut kenyataan itu lagi.

Media melaporkan seorang ahli jawatankuasa DAP mahu Muhyiddin mengotakan janji untuk UEC seperti dijanjikan beliau dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), sewaktu masih bersama Pakatan Harapan (PH).

ARTIKEL BERKAITAN: Muhyiddin harus kota janji iktiraf UEC: DAP

Usah cetuskan sentimen perkauman dalam isu UEC

Artikel Berkaitan:

Terdahulu turut dilaporkan dakwaan Hua Zhong bahawa Muhyiddin secara peribadi berharap pada suatu hari nanti kerajaan akan mengiktiraf UEC.

Menurut pertubuhan itu, Muhyiddin menyatakan harapan itu semasa mereka mengadakan pertemuan di bangunan Parlimen beberapa hari lalu. - Bernama