X

Kindly register in order to view this article
!

Covid-19 tidak mampu tewaskan durian

Gambar hiasan -Foto 123rf
A
A

SEMALAM ada kalangan ahli keluarga Merak Jalanan yang teringin nak makan durian. Sebenarnya Merak Jalanan tidak suka ke tempat awam disebabkan Covid-19 ini, tetapi dek kerana permintaan dan harapan mereka yang mahukan durian, kerisauan mengenai Covid-19 diketepikan demi durian.

Maka misi mencari buah durian pun segera dilakukan di sekitar Lembah Klang.

Setelah banyak tempat ditinjau dan diperhatikan, ternyata sepanjang misi pencarian itu, harga durian tidak mengalami sebarang perubahan walaupun dengan kehadiran pandemik koronavirus Covid-19.

Covid-19 yang mencemaskan manusia seluruh dunia, yang menyebabkan sekolah dan rumah ibadat ditutup, yang menyebabkan banyak syarikat gulung tikar dan mengubah macam-macam perkara di dunia ini tidak langsung mengubah situasi melibatkan durian.

Di Lembah Klang misalnya, harga buah durian musang king sekitar RM45 hingga RM65 sekilogram, udang merah RM38 sekilogram, IOI (RM35), D24 (RM30) dan durian kampung (RM18).

Durian ataupun namanya saintifiknya Durio zibethinus Murr sememangnya menjadi kegilaan terutamanya bagi mereka yang ‘hantu durian’.

Bahkan, Merak Jalanan lihat ada dalam kalangan orang ramai yang tidak lagi pedulikan penjarakkan sosial. Mereka tidak lagi takutkan virus berbahaya yang telah membunuh ratusan ribu orang di seluruh dunia.

Bau yang menusuk ke hidung dan tekstur warna durian yang memikat menyebabkan ramai yang berpusu-pusu merapatkan diri antara satu sama lain.

Walaupun penjual belum menurunkan buah dari kenderaan pikap atau lori, orang ramai sudah sedia menanti dengan poket-poket yang tebal. Hebat penangan durian.

Dan Merak Jalanan juga tewas dengan godaan tersebut, terbeli durian musang king 3 kilogram. Terpaksalah berjimat cermat selepas ini.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!