X

Kindly register in order to view this article
!

Surat terbuka untuk Malaysia

KK Tan dan Azmi Anshar
A
A

MINGGU terpanjang dalam sejarah politik Malaysia kekal ibarat mimpi aneh sehingga Yang di-Pertuan Agong menggunakan kuasa pertimbangan dan budi bicara yang dianugerahkan di bawah Perlembagaan Persekutuan melantik Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kelapan pada 29 Februari lalu.

Tidak kiralah gabungan atau latar belakang politik kita, terdapat banyak pengajaran yang boleh diperhalusi daripada kegetiran yang tidak pernah berlaku dan tidak dapat dibayangkan itu. Kita mesti hormati kuasa dan keputusan budi bicara raja yang diteguhkan oleh Perlembagaan Persekutuan.

Kegawatan politik yang tiada kerajaan yang betul dan sokongan bendalir daripada satu calon ke lain oleh ahli Dewan Rakyat tertentu (ahli Parlimen) hanya digantikan oleh perdagangan kuda yang sengit. Membawa beban tanggungjawab itu, raja bertindak secepat mungkin dalam keadaan untuk mencapai keputusan yang munasabah:

RAKYAT yang tidak berpuas hati dengan keputusan raja secara mendesak mengecam sebagai kerajaan 'pintu belakang’ dalam menggambarkan pentadbiran Muhyiddin.

Berikut adalah ajaran asas iaitu tiada perkara seperti kerajaan pintu belakang. Raja bertindak secara berperlembagaan dan jika ahli Parlimen kecewa dengannya, tindak balas yang tepat adalah mencabar keputusan dalam sidang Dewan Rakyat.

PENGHARGAAN kepada kesemua parti politik dan pemain utama yang menyedari bahawa mereka tidak perlu menggunakan penunjuk perasaan jalanan yang ganas seperti negara-negara lain yang tergoncang oleh ketidakpastian politik. Kegetiran itu ditangani secara sopan sesuai dengan perlembagaan, suatu tanda suci demokrasi yang makin matang.

PENGHARGAAN juga kepada perkhidmatan awam termasuk polis dan angkatan bersenjata untuk menjaga keamanan, ketenteraman dan perkhidmatan awam walaupun tiada rantai pimpinan tertinggi. Sebenarnya, beberapa penjawat awam mengulas setengah separuh berjenaka bahawa mereka merasakan keselesaan dan melegakan tanpa ahli-ahli politik yang ingin menguasai mereka.

Itu kiasan tadbir urus dan kebertanggungjawaban awam. Suatu hal bagaimana sesetengah ahli politik langsung tidak mengetahui pengurusan dan memberi dorongan kepada penjawat awam mencapai prestasi lebih baik.

POLITIK adalah satu bentuk pengurusan perubahan yang cergas dan mencabar. Anda tahu pepatah 'dalam politik, tiada sahabat atau musuh yang tetap, jadi bagi pihak-pihak berperang yang menuduh dan menyalahkan dan menolak pengubahan sikap pada isu, pembelotan parti atau menjadi bebas, tolong membesar’.

Ia adalah rukun asas demokrasi berparlimen, hak ahli Parlimen untuk menukar kesetiaan, kedudukan atau pandangan semasa jangka menengah.

Ya, pastikan mereka bertanggungjawab dan tuntut alasan kenapa membuat perubahan tetapi jangan sampai membuat kesimpulan melulu tanpa memberi pendengaran yang adil. Memang akan selalu ada ahli politik yang curang, berasuah dan bengkok, jadi tidak menjadi hal untuk menghentam, mendedahkan atau mengecam anggota Parlimen itu tetapi dalam lingkungan undang-undang.

PEMANDANGAN politik kini masih tidak dapat diramalkan dalam kecairan hariannya tetapi tiada alasan untuk mengetepikan kedamaian dan kesopanan sambil memberi Perdana Menteri baharu peluang membentangkan kesnya dan Kabinet baharu di Parlimen dan membenarkan rumah agam memutuskan dengan sewajarnya. Hormati hasilnya.

KERAJAAN perpaduan nasional yang dicadangkan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad adalah fikiran yang cemerlang. Pertimbangannya adalah apa yang Malaysia perlu untuk memperbaiki ekonomi kita yang sakit.

Andaian bahawa kerajaan perpaduan itu mungkin melantik semula pemimpin UMNO yang menghadapi tuduhan rasuah jenayah adalah tidak condong. Kerajaan perpaduan akan tegas berdasarkan keupayaan dan kewibawaan dan itu secara langsung mencalar pemimpin yang tercemar.

ORANG yang menentang kerajaan perpaduan dengan alasan ia tidak sah dan tidak seimbang dan tidak mampu kawal Perdana Menteri telah menyalahi keutamaan mereka.

Ia mencerminkan kepentingan mazhab mereka, tanggapan kebertanggungjawaban yang ketinggalan zaman, tidak matang dan bagaimana demokrasi berjalan, apatah lagi sikap tidak peduli terhadap kesejahteraan negara.

Kita perlukan pendekatan perpaduan untuk mengurangkan pertelingkahan dan mengelakkan pengalihan perhatian kaum dan agama yang tidak mendatangkan manfaat.

* KK Tan ialah Ketua Pegawai Eksekutif, Penganalisa Politik dan Strategi Hal Ehwal Dalaman dan Dunia Kumpulan Muzium Warisan Asia (AHM). Azmi Anshar ialah mantan Editor akhbar New Straits Times


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus