Baja buatan suburkan landskap hotel

SISA buangan makanan yang dikompos digunakan sebagai baja untuk memperindahkan landskap di sekitar bandar Sunway yang terkenal dengan infrastruktur memukau.
SISA buangan makanan yang dikompos digunakan sebagai baja untuk memperindahkan landskap di sekitar bandar Sunway yang terkenal dengan infrastruktur memukau.
A
A
A

SEJAJAR matlamat pembangunan mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Sunway Resort Hotel & Spa memiliki mesin kompos sendiri bagi mengurangkan sisa makanan di tapak pelupusan sampah.

Kemudahan mesin kompos dengan kapasiti 300 liter itu berupaya menampung keperluan sisa makanan melibatkan Hotel Sunway Pyramid Hotel dan Sunway Clio.

Apa yang menakjubkan, sisa buangan makanan yang dikompos digunakan sebagai baja untuk memperindahkan landskap di sekitar bandar Sunway yang terkenal dengan infrastruktur memukau.

Pengurus Besar Kanan, Alex Castaldi menjelaskan, kelestarian adalah komponen penting dalam rangka kerja perniagaan pihak hotel dan bertanggungjawab untuk membendung pembaziran.

“Kami komited ke arah persekitaran, ekonomi dan masyarakat mampan selain berusaha memberikan kesedaran melalui program pendidikan yang dilaksanakan dalam komuniti masyarakat.

ALEX CASTALDI
ALEX CASTALDI

“Selain itu, kami juga menjalankan program perkongsian maklumat dan lawatan tapak melibatkan belia dan pelajar sekolah mengenai amalan kompos sisa makanan hotel,” ujarnya.

Mengulas lanjut mengenai keupayaan mesin kompos Maeko, Castaldi tidak menafikan keupayaan teknologi canggih yang mampu mengurangkan sisa makanan sehingga 80 peratus.

Artikel Berkaitan:

“Sejak Julai 2019, lebih daripada 15,000 liter sisa makanan yang dikutip dan diubah menjadi kompos bahkan pihak hotel menjangkakan kira-kira 50,000 liter sisa makanan menjelang akhir tahun ini.

“Mesin kompos komersial itu juga mempunyai ciri pengudaraan khas dan sistem penapisan bio enzim yang membantu menghapuskan bau yang tidak menyenangkan kepada pelanggan hotel,” terangnya.