Hafiz Hamidun gabung elemen Islamik dan budaya Melayu dalam Konsert Zikir Dikir

Hafiz bersama barisan penyanyi yang memeriahkan Konsert Zikir Dikir.
Hafiz bersama barisan penyanyi yang memeriahkan Konsert Zikir Dikir.
A
A
A

CETUSAN idea komposer dan penyanyi Hafiz Hamidun menggabungkan alunan zikir dan dikir barat melalui penganjuran Konsert Zikir Dikir yang berlangsung di Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu baru-baru ini berjaya memahat memori berharga buat penggemar irama berkenaan.

Konsert yang turut menampilkan ikon dikir barat, Halim Yazid itu berjaya menarik kira-kira 1,000 penonton dari serata negeri dan pelbagai lapisan umum untuk menyaksikan keunikan dibawa.

Justeru, Hafiz yang bertindak selaku penganjur dan penyanyi utama pada konsert berkenaan meluahkan rasa syukur dengan maklum balas diterima daripada penonton apabila kebanyakannya meninggalkan komen positif, malah tidak sabar menantikan siri penganjuran untuk masa akan datang.

Hafiz merancang untuk meneruskan Konsert Zikir Dikir di lokasi berbeza selepas ini.
Hafiz merancang untuk meneruskan Konsert Zikir Dikir di lokasi berbeza selepas ini.

“Kalau diikutkan, idea untuk mengadakan konsert ini timbul pada Januari lalu. Sejurus selepas sidang media, saya dan pasukan memang setiap hari bekerja keras untuk memastikan konsep baharu dapat dibawa, sekali gus diterima baik ramai pihak.

“Saya perhatikan komitmen ditampilkan Halim selaku artis utama yang membuat persembahan pada konsert berkenaan memang di luar jangkaan saya. Bekerja dengan dia juga sangat menyenangkan dan tidak memberi sebarang tekanan kepada saya sepanjang bekerjasama,” katanya.

Sebelum ini, Hafiz memberitahu, idea mengundang Halim bertujuan memartabatkan dan mengangkat penyanyi legenda yang banyak berjasa dalam mengkomersialkan muzik dikir barat.

Menerusi Konsert Zikir Dikir yang berlangsung selama lebih dua jam, sebanyak 21 lagu disampaikan dengan pelbagai konsep yang sudah dirancang dengan teliti oleh pihak penganjur.

Artikel Berkaitan:

“Walaupun saya tahu di luar sana ada macam-macam jenis persembahan hiburan, tetapi yang mengangkat elemen Islamik tidak banyak. Konsep sebegini tidak ada kurangnya, cuma yang penting kandungan diketengahkan.

“Jadi, saya ucapkan terima kasih semua yang memberikan sokongan terhadap konsert ini termasuk Kementerian Komunikasi dan kumpulan MyCreative Ventures,” katanya.

Hafiz turut berduet bersama ikon dikir barat, Halim Yazid.
Hafiz turut berduet bersama ikon dikir barat, Halim Yazid.

Atas kejayaan itu, Hafiz memberitahu, dia selaku penganjur tidak menolak kemungkinan bakal menganjurkan Konsert Zikir Dikir di sekitar Lembah Klang pada masa akan datang.

“Insya-ALLAH, saya juga dalam perancangan untuk membawa konsert seterusnya ke Lembah Klang dengan persembahan yang berbeza dalam skala lebih besar.

“Walaupun penganjuran di Kuala Terengganu ada berdepan beberapa cabaran, tetapi kami tetap berjaya mengatasinya dan melaksanakan konsert dengan baik. Jadi, saya harap konsert seterusnya di Lembah Klang akan berjalan lancar,” katanya.

Terdahulu, Konsert Zikir Dikir dibahagikan kepada tiga segmen iaitu kerohanian, kebudayaan dan zikir dikir. Menerusi segmen ketiga, Hafiz dan Halim berkolaborasi mendendangkan lagu dengan diiringi pemuzik secara ‘live’.

Sebelum ini, Hafiz pernah menganjurkan siri konsert lain seperti Konsert Zikir Terapi di Dewan Perdana Felda, Kuala Lumpur pada 2012, Stadium Tertutup Johor Bahru (2013), SPICE Arena PISA, Pulau Pinang (2014), Menara Kuala Lumpur (2015) serta Istana Budaya Kuala Lumpur (2015) susulan kejayaan album Zikir Terapi keluaran pertama yang berjaya terjual 3.5 juta.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!