'Kalau ada VAR mungkin penalti untuk Sabah'

Pemain Sabah FC, Saddil Ramdani (kiri) cuba melepasi kawalan pertahanan Pulau Pinang FC pada pembukaan saingan Liga Super antara Sabah FC menentang Penang FC di Stadium Likas . Foto Bernama
Pemain Sabah FC, Saddil Ramdani (kiri) cuba melepasi kawalan pertahanan Pulau Pinang FC pada pembukaan saingan Liga Super antara Sabah FC menentang Penang FC di Stadium Likas . Foto Bernama
A
A
A

PENGENDALI Sabah FC, Datuk Ong Kim Swee percaya keputusan seri tanpa jaringan dalam aksi Liga Super menentang Pulau Pinang di Stadium Likas mungkin berubah sekiranya Video Bantuan Pengadil (VAR) dapat digunakan.

Menurutnya, Sabah mungkin dapat memperolehi penalti jika VAR berfungsi selepas bola didakwa terkena tangan pemain pelawat dalam kotak penalti pada minit ke-77.

"Kalau ada VAR mungkin ada penalti untuk Sabah. Tetapi, kita harus terima apabila saat-saat terakhir VAR tidak dapat digunakan dan tidak membantu kita.

"Tetapi, pada perlawanan akan datang mungkin dengan adanya VAR akan bertambah baik dari segi keputusan untuk membantu pengadil," katanya dalam sidang akhbar selepas perlawanan.

Difahamkan, VAR tidak dapat digunakan dalam perlawanan tersebut pada saat akhir selepas mengalami masalah teknikal.

Dalam pada itu, Kim Swee juga kurang berpuas hati dengan keputusan seri tersebut apatah lagi beliau mengharapkan tiga mata dalam perlawanan pertama itu.

"Kita tidak mendapatkan keputusan yang dimahukan, tetapi secara keseluruhan kita mengawal permainan dengan baik dan kita harus memperbaiki dari aspek penyudah kerana banyak peluang yang kita cipta namun tak dapat jaringkan gol.

"Sudah tentu bermain di tempat sendiri tanpa mendapatkan kemenangan pertama akan memberikan sedikit impak kepada permulaan musim yang baharu," katanya.

Artikel Berkaitan:

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!