Kes 5,000 ekor ayam rentung, bantuan diberikan pada penternak

Laporan Sinar Harian
Laporan Sinar Harian
A
A
A

KUALA TERENGGANU - Bantuan akan diberikan menerusi Tabung Bencana Pertanian Negeri Terengganu kepada penternak yang terlibat susulan kejadian kira-kira 5,000 ekor anak ayam hangus dalam kebakaran di sebuah ladang ternakan di Cheneh, Kemaman.

Exco Pertanian, Industri Asas Tani, Keterjaminan Makanan dan Komoditi Terengganu, Dr Azman Ibrahim berkata, proses penyaluran bantuan akan diberikan kepada penternak tersebut selepas laporan sudah dibuat kepada pihak polis dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS).

"Kerajaan negeri mengucapkan takziah atas musibah yang menimpa penternak kita.

"Insya-ALLAH bantuan akan disalurkan melalui Tabung Bencana Pertanian Negeri Terengganu.

"Kita mohon supaya penternak terlibat buat laporan polis serta buat laporan kepada DVS sebagai sebahagian dari proses penyaluran bantuan," katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Isnin.

Mengulas lanjut, Dr Azman menyatakan Jawatankuasa Induk Tabung Bencana Pertanian yang dipengerusikan oleh Exco Pertanian, Industri Asas Tani, Keterjaminan Makanan dan Komoditi Terengganu akan menguruskan bantuan segera kepada pihak terlibat.

Pada Jumaat, kira-kira 5,000 ekor anak ayam hangus dalam kebakaran di sebuah ladang ternakan di Jalan Jerangau-Jabor, Cheneh, Kemaman.

Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Cheneh, Zulkifli Abd Ghani berkata, seramai enam anggota bergegas ke lokasi kejadian selepas menerima panggilan kecemasan pada jam 8.24 pagi.

Artikel Berkaitan:

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!