Sila log masuk terlebih dahulu.

Latheefa perlu beri penjelasan, kata Anwar

No Image Caption
A
A
A

KUALA LUMPUR - Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Latheefa Koya perlu memberikan penjelasan berhubung pendedahan rakaman audio perbualan melibatkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan beberapa individu.

Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ini kerana wujud kebimbangan mengenai kerahsiaan, individu ternama dan perbualan peribadi suami isteri.

"Hujah bahawa menegakkan keadilan, fakta dan maklumat itu perlu dirujuk ke mahkamah," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan syarahan di International Islamic University Malaysia di sini hari ini.

ARTIKEL BERKAITAN: [VIDEO] SPRM bongkar audio konspirasi jenayah libatkan Najib, Rosmah

Tindakan undang-undang terhadap Latheefa, SPRM

Rabu lalu, pada sidang media khas, Latheefa mendedahkan sembilan set rakaman percakapan selama 45 minit yang didakwa sebagai jenayah peringkat tertinggi.

Namun begitu tindakan tersebut mendapat kritikan pelbagai pihak di negara ini terutama peguam yang mendakwa Latheefa tidak menghormati Perlembagaan dan mendahului polis.

Dedah rakaman audio: SPRM boleh hilang wibawa

Ditanya pandangan adakah pendedahan tersebut bakal mengganggu proses di mahkamah, Anwar berkata, bukti tersebut wajar diserahkan kepada polis dan dirujuk kepada mahkamah.

Artikel Berkaitan: