JAINJ masih pantau ajaran sesat Si Hulk

Mohd Fared. (Laporan Sinar Harian)
Mohd Fared. (Laporan Sinar Harian)
A
A
A

BATU PAHAT - Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAIJ) terus memantau ajaran sesat Si Hulk walaupun pengasasnya Suhaini Muhammad dan pengikut ajaran itu dilaporkan berada di luar negara.

Exco Hal Ehwal Agama Islam negeri, Mohd Fared Mohd Khalid berkata, pihaknya juga akan terus bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) berhubung isu berkenaan.

"Kita dimaklumkan mereka (pengikut Si Hulk) berada di luar negara. Saya nasihatkan masyarakat tidak terpengaruh dengan kumpulan ini yang jelas terpesong.

"Pemantauan isu-isu semasa tentang ajaran sesat sentiasa dilakukan JAINJ bagi memastikan keselamatan dan keamanan terjamin," katanya pada sidang akhbar di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Batu Pahat pada Khamis.

Fatwa Negeri Johor yang diwartakan bertarikh 22 Julai 2021 menyatakan bahawa ajaran Suhaini Si Hulk ini sesat, menyeleweng dan bertentangan dengan akidah, syariat dan akhlak Islam.

Antara penyelewengan ajaran ini ialah mendakwa Nabi Muhammad sebagai tuhan, tidak mempunyai jantina, menafsirkan sendiri sebuah hadis dengan menyatakan Nabi Muhammad tiada kemaluan.

Mohd Fared yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semerah turut menasihatkan orang ramai di negeri ini yang ingin menjemput penceramah dari luar perlu memastikan mereka mempunyai tauliah.

"Di Johor ini, ada kaedah yang wajib dipatuhi, selagi tidak ada tauliah daripada MAINJ, maka individu itu, tidak dibenarkan membuat apa-apa sesi pengajaran mahupun ceramah," jelasnya.

Artikel Berkaitan:

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28