Warga Malaysia bawa kanabis bernilai RM3 juta ditahan di Ireland

Yew Beng ditahan di balai polis Ballymun Garda setelah pemeriksaan bagasi miliknya di lapangan terbang itu pada pagi Rabu. - Foto Agensi
Yew Beng ditahan di balai polis Ballymun Garda setelah pemeriksaan bagasi miliknya di lapangan terbang itu pada pagi Rabu. - Foto Agensi
A
A
A

DUBLIN - Seorang lelaki warga Malaysia menghadapi pertuduhan berkaitan rampasan kanabis berjumlah 580,000 euro (RM3 juta) di Lapangan Terbang Dublin.

Media tempatan mendedahkan identiti tertuduh sebagai Adrian Mah Yew Beng, 39, dan tidak mempunyai alamat berdaftar di Republik Ireland.

"Yew Beng ditahan di Balai Polis Ballymun Garda setelah pemeriksaan bagasi miliknya di lapangan terbang itu pada pagi Rabu," lapor The Irish Times.

Dia kemudiannya didakwa bawah Akta Penyalahgunaan Dadah berkaitan pengimportan kanabis yang menyalahi undang-undang dan memiliki narkotik untuk urus niaga.

Ketika sesi pendengaran di Mahkamah Daerah Dublin pada Khamis, tertuduh memaklumkan dia bekerjasama dengan pihak berkuasa dan memilih untuk tidak menjawab pertuduhan.

Pegawai penguat kuasa, Peter Elliot menggesa mahkamah supaya tidak mengeluarkan ikat jamin kepadanya dengan mengambil kira nilai dan saiz rampasan dadah.

Walaupun diberikan khidmat jurubahasa dan bantuan guaman berdasarkan keadaan kewangannya, Yew Beng enggan membuat sebarang pengakuan kepada hakim.

Sementara itu, peguamnya, Eoin Lysaght berkata, anak guamnya tidak memohon ikat jamin buat masa ini.

Artikel Berkaitan:

Hakim Shalon Binchy menetapkan sidang seterusnya pada minggu depan. - Agensi

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28