Konsesi ERL: Kadar tambang ikut pasaran mampu pacu inovasi perkhidmatan

ERL perlu bertindak menyediakan perkhidmatan yang lebih efisien dan sejajar dengan harga tambang yang ditetapkan. - Gambar hiasa. Gambar kecil: Hasbi
ERL perlu bertindak menyediakan perkhidmatan yang lebih efisien dan sejajar dengan harga tambang yang ditetapkan. - Gambar hiasa. Gambar kecil: Hasbi
A
A
A

KUALA LUMPUR - Pelaksanaan kadar tambang berdasarkan pertimbangan pasaran menerusi perjanjian konsesi perkhidmatan KLIA Ekspres dan KLIA Transit, akan membolehkan Express Rail Link Sdn Bhd (ERL) berinovasi dalam meningkatkan mutu perkhidmatannya.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Hasbi Habibollah berkata, ini berikutan ERL perlu bertindak menyediakan perkhidmatan yang lebih efisien dan sejajar dengan harga tambang yang ditetapkan.

Menerusi perjanjian konsesi itu, katanya, kerajaan tidak lagi membayar apa-apa caj atau fi daripada sumber pendapatan Caj Perkhidmatan Penumpang (PSC) kepada pihak ERL.

"Ini syarat penting yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak. ERL dibenarkan untuk melaksanakan tambang berdasarkan pertimbangan pasaran yang bakal memanfaatkan rakyat, kerajaan dan pihak ERL sendiri,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Ronald Kiandee (PN-Beluran) mengenai perincian konsesi tambahan baharu bagi perkhidmatan KLIA Ekspres dan KLIA Transit serta implikasi terbabit.

Menjelaskan selanjutnya, Hasbi berkata, kerajaan melihat perlanjutan konsesi yang diumumkan pada Januari lepas sebagai satu situasi menang-menang atau saling menguntungkan dengan pengguna boleh menikmati tawaran perkhidmatan ERL yang lebih baik.

"Kerajaan tetap komited dalam menggalakkan dan menambah baik perkhidmatan alternatif ke KLIA yang akan mewujudkan persaingan sihat,” katanya.

Pada 23 Januari lepas, kerajaan telah mengumumkan perlanjutan perjanjian konsesi ERL bagi perkhidmatan KLIA Ekspres dan KLIA Transit selama 30 tahun bermula 2029 yang membolehkan ERL menentukan kadar tambang berdasarkan pertimbangan pasaran. - Bernama

Artikel Berkaitan: