Saintis cipta beras hibrid dari daging lembu

Beras hibrid yang mengandungi daging lembu. - Agensi
Beras hibrid yang mengandungi daging lembu. - Agensi
A
A
A

SEOUL - Sekumpulan saintis di Universiti Korea Selatan berjaya mencipta sejenis beras hibrid baharu yang bukan saja berwarna merah jambu, tetapi padat dengan protein daging lembu dan lemak.

Difahamkan beras yang dimakan seperti nasi itu mempunyai lapan peratus protein dan tujuh peratus lebih lemak berbanding beras biasa.

Malah, saintis itu berkata, beras tersebut mungkin berpotensi menawarkan sumber protein yang mampan bagi menggantikan daging selain dipelbagaikan penggunaannya daripada membasmi kebuluran, bekalan makanan untuk tentera dan angkasawan.

"Bayangkan bagaimana anda memperoleh semua nutrien yang diperlukan daripada bijiran beras protein merah jambu ini nanti," kata pengarang bersama kajian yang diterbitkan dalam jurnal saintifik, Matter, Park So-hyeon.

Saintis meramalkan beras hibrid yang bakal dikomersialkan boleh mencecah harga sehingga AS$2.23 ( RM11) sekilogram, berbanding AS$14.88 (RM71) iaitu harga semasa untuk daging lembu.

Bagaimanapun saintis menjelaskan, penyelidikan dilakukan mereka masih berada di peringkat awal.

Katanya, kajian tambahan masih diperlukan untuk menilai rasa dan penerimaan pengguna sebelum nasi yang dimasak dengan daging lembu menjadi kenyataan di pinggan orang ramai. - Agensi

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28

Artikel Berkaitan: