Kerajaan Madani digesa umum pelan hala tuju reformasi Parlimen

Parlimen. Foto Bernama
Parlimen. Foto Bernama
A
A
A

SHAH ALAM - Kerajaan Madani digesa supaya mengumumkan pelan hala tuju dan garis masa reformasi Parlimen yang jelas kepada orang ramai bagi menunjukkan komitmen kepimpinan terhadap usaha ke arah pembaharuan institusi negara.

Komuniti Perintis Untuk Parlimen Profesional (KPPP) dalam kenyataan berkata, pelan berkenaan perlu melibatkan lima usaha reformasi Parlimen termasuk penggubalan Akta Perkhidmatan Parlimen dan pemerkasaaan Jawatankuasa Pilihan Parlimen melalui pindaan kepada Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat (SO).

“Ketiga memperuntukkan masa perniagaan bukan kerajaan dalam persidangan Parlimen dan membolehkan bil ahli persendirian melalui pindaan SO.

“Keempat, Penggubalan Akta Parlimen Penggal Tetap dan mengutamakan usul keyakinan dan tiada keyakinan melalui pindaan SO.

“Kelima, pengiktirafan kabinet bayangan dengan sumber dan akses maklumat kepada bayangan menteri,” kata kenyataan tersebut pada Selasa.

Menurut kenyataan itu, kerajaan tidak boleh menggunakan alasan ‘kerajaan gabungan’ bagi menyembunyikan kelewatan dan kekurangan usaha dalam meneruskan agenda reformasi institusi.

Ujarnya, alasan sedemikian secara tidak langsung memfitnah rakan kongsi gabungan tersebut iaitu Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Warisan sebagai anti-reformis dengan mendakwa monopoli untuk reformasi.

“KPPP juga menyeru parti pembangkang, Perikatan Nasional (PN) dan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda), untuk menyokong gesaan ini untuk mengadakan peta jalan parlimen.

Artikel Berkaitan:

“Malaysia berhak mendapat pembangkang profesional yang menyediakan semak dan imbang yang berkesan ke atas kerajaan, bukannya merancang kejatuhan kerajaan melalui pengumpulan dan pengiraan akuan berkanun (SD).

“Selaras dengan apa yang kerajaan telah lakukan untuk pemisahan Peguam Negara dan Pendakwa Raya, kami juga mencadangkan agar pembaharuan yang sedang dirancang boleh diusahakan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen yang berkaitan kerana ini akan memastikan membuat keputusan yang lebih baik sejak ahli Parlimen daripada kerajaan dan pembangkang boleh menyumbang kepada dasar tersebut,” ujar kenyataan berkenaan.

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28