Terengganu turut terima 'tempias' keputusan kes Nik Elin

Muhammad Khalil
Muhammad Khalil
A
A
A

KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri Terengganu dijangka turut menerima tempias susulan keputusan Mahkamah Persekutuan membatalkan 16 kesalahan syariah dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019.

Exco Penerangan, Dakwah dan Pemerkasaan Syariah Terengganu, Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, keputusan itu dilihat memberi impak negatif kepada sistem perundangan syariah bukan sahaja di Kelantan malah melibatkan seluruh negara termasuk Terengganu.

"Sekiranya ada kes liwat di Terengganu dan pelaku didakwa di Mahkamah Syariah Terengganu, pelaku boleh merujuk kepada keputusan kes Nik Elin (Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid) bagi mengelak hukuman sekali gus membatalkan undang-undang sama di Terengganu walaupun undang-undang terbabit telah dipersetujui dan mendapat perkenan Tuanku Sultan di negeri masing-masing.

"Sekiranya semua ini berterusan, kita juga bakal menyaksikan Mahkamah Syariah hanya gah pada nama tetapi tiada kuasa untuk menegakkan hukum Islam di negara ini.

"Itulah kesan daripada keputusan kes hari ini yang seharusnya diinsafi seluruh umat Islam tanpa mengira ideologi politik," katanya dalam kenyataan di sini pada Jumaat.

Sehubungan itu, beliau berkata, kerajaan digesa supaya lebih serius mengkaji pindaan Perlembagaan Persekutuan bagi melindungi kedaulatan undang-undang Syariah.

"Sekarang bukan lagi masa untuk bersikap acuh tak acuh seperti sebelum ini walaupun banyak nasihat dan amaran sudah diberikan oleh pelbagai pihak.

"Ahli-ahli Parlimen khususnya yang beragama Islam sebagai anggota badan legislatif juga perlu menyokong usaha dalam mempertahankan sistem perundangan Islam di negara ini.

Artikel Berkaitan:

"Langkah itu perlu bagi memperkasakan sistem kehakiman syariah agar sebarang tuntutan atau petisyen terhadap bidang berkenaan dapat dipatahkan," ujarnya.

Mahkamah Persekutuan pada Jumaat mengisytiharkan 16 kesalahan syariah dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019, adalah terbatal dan tidak sah.

Panel lapan hakim yang dipengerusikan Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat membuat keputusan itu selepas membenarkan petisyen dikemukakan seorang peguam, Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid dan anaknya, Tengku Yasmin Nastasha Tengku Abdul Rahman.

Tengku Maimun dalam penghakiman panel berkata, mahkamah membenarkan petisyen itu kerana Dewan Undangan Negeri (DUN) membuat undang-undang yang ia tidak mempunyai kuasa untuk membuatnya.

Keputusan berkenaan dicapai melalui penghakiman majoriti 8-1 di mana Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Abdul Rahman Sebli, membuat keputusan berbeza.

Kedua-dua pempetisyen memohon Mahkamah Persekutuan membatalkan 18 kesalahan syariah dalam enakmen Kelantan atas alasan DUN terbabit bertindak melangkaui bidang kuasanya.

Bagaimanapun panel memutuskan dua lagi peruntukan kesalahan adalah sah.