Man On The Run: Najib hantar surat kepada Fahmi, SKMM

Najib
Najib
A
A
A

KUALA LUMPUR - [DIKEMAS KINI] Peguam bagi pihak bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menghantar surat kepada Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil serta Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) berhubung penyiaran dokumentari bertajuk ‘Man On The Run’ dalam perkhidmatan aplikasi penstriman, Netflix.

Peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Najib, memohon Fahmi, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Mohamad Salim Fateh Din dan Ketua Pegawai Pengawal Selia, SKMM, Datuk Zulkairnain Mohd Yasin supaya mengambil tindakan dengan menurunkan serta melarang tayangan dokumentari berdurasi satu jam 38 minit itu di Malaysia.

Beliau berkata, filem tersebut bersifat fitnah, subjudis, prejudis dan berat sebelah terhadap bekas Ahli Parlimen Pekan itu.

Menurutnya, ia menghina mahkamah menerusi istilah subjudis kerana kes rasuah dan pengubahan wang haram berjumlah RM2.3 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) masih di peringkat perbicaraan.

Beliau yang mengetuai pasukan pembelaan Najib dalam kes itu berkata, sedangkan dakwaan yang dipaparkan, belum dan tidak pernah dibuktikan dalam dokumen atau saksi yang dikemukakan dalam mana-mana perbicaraan.

“Kes Najib masih dibicarakan di hadapan Hakim, Datuk Collin Lawrence Sequerah di Mahkamah Tinggi, di sini didaftarkan bawah kes jenayah atau lebih dikenali sebagai kes 1MDB-Tanore.

“Kami menulis dan menggesa (Fahmi) menteri yang bertanggungjawab terhadap Kementerian Komunikasi dan SKMM supaya rancangan ini diturunkan dan aplikasi perkhidmatan kandungan itu dilarang untuk melanjutkan tayangan siar,” katanya.

Peguam itu berkata, mengikut nas undang-undang, ia memutuskan bahawa sesuatu penghinaan mahkamah berlaku jika wujud terbitan atau perbincangan umum berkenaan prosiding mahkamah yang masih berlangsung atau belum diketahui keputusan.

Artikel Berkaitan:

Menurut Muhammad Shafee, wujud keperluan untuk melindungi hak anak guamnya terhadap satu perbicaraan yang adil tanpa fitnah atau penghinaan mahkamah.

Katanya, kenyataan di luar mahkamah yang bersifat prejudis dan menghina, sudah pasti akan menjejaskan hak pemimpin UMNO itu, untuk mendapatkan satu perbicaraan yang saksama.

Pada 8 Januari lalu, filem dokumentari ‘Man On The Run’ mencuri tumpuan apabila pasukan pembelaan Najib dalam prosiding kes 1MDB membabitkan Najib menimbulkan isu filem tersebut.

Mereka turut memohon pihak pendakwaan mengambil tindakan dengan mengarahkan perkhidmatan penstriman Netflix, mengeluarkan penyiaran dokumentari yang sedang ditayangkan itu.

Man on the Run ialah dokumentari yang diarahkan, ditulis dan diterbitkan oleh Cassius Michael Kim, berkisar mengenai skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), yang ditayangkan di negara ini pada 19 Oktober tahun lalu.

Ia turut memaparkan temubual Najib yang menafikan pembabitan dalam skandal terbabit, selain temu bual dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Pengarang Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown dan bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas.

Filem dokumentari ‘Man on the Run’ ditayangkan di Netflix melonjak ke tempat kedua dalam 10 Filem Terbaik platform penstriman di Malaysia.

Dokumentari mengenai 1MDB yang memberi penerangan tentang dakwaan bekas perdana menteri itu mempunyai kaitan dengan ahli perniagaan buruan, Low Taek Jho (Jho Low) ditayangkan pada 5 Januari.