Hujan lebat berterusan di Johor, Pahang hari ini

MetMalaysia mengeluarkan ramalan hujan lebat berterusan di Pekan, Rompin, Kuantan di Pahang serta seluruh Johor pada Ahad.
MetMalaysia mengeluarkan ramalan hujan lebat berterusan di Pekan, Rompin, Kuantan di Pahang serta seluruh Johor pada Ahad.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan ramalan hujan lebat berterusan di Pekan dan Rompin, Pahang pada Ahad.

Berdasarkan ramalan yang dikeluarkan pada 8.15 pagi ini, hujan berterusan juga dijangka berlaku di Kuantan, Pahang dan seluruh Johor.

Sehubungan itu, Pusat Kawalan Bencana Negara (NDCC), Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) meminta Jawatankuasa Pengurusan Bencana (JPB) peringkat negeri/daerah diaktifkan serta meningkatkan tahap kesiapsiagaan bagi menghadapi bencana terutama di kawasan berisiko tinggi.

"Pihak JPB negeri dan daerah dimohon memastikan setiap pusat pemindahan sementara (PPS) dilengkapi keperluan asas dan Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) mempunyai aset pengoperasian mencukupi serta berada dalam keadaan baik dan bersedia untuk digunakan,” demikian menurut kenyataan Nadma di sini pada Ahad.

Nadma melalui NDCC sentiasa memantau situasi parameter maklumat teknikal dengan kerjasama pelbagai agensi teknikal.

Selain itu, NDCC juga sentiasa dalam kesiapsiagaan menerima maklumat bencana, bantuan pengurusan dan pengoperasian bencana dari semasa ke semasa melalui nombor telefon 03-80642400, faksimili 03-80642429 dan e-mel opsroom@nadma.gov.my. - Bernama

Artikel Berkaitan: