Serangan Israel ke atas Gaza bunuh 21,822 warga Palestin, lebih 56,000 cedera

Seorang warga Palestin berkabung atas mayat saudara yang terbunuh dalam serangan Israel di hospital Nasser di Khan Yunis di selatan Semenanjung Gaza. - Foto AFP
Seorang warga Palestin berkabung atas mayat saudara yang terbunuh dalam serangan Israel di hospital Nasser di Khan Yunis di selatan Semenanjung Gaza. - Foto AFP
A
A
A

ISTANBUL - Operasi ketenteraan Israel di Semenanjung Gaza sejak 7 Oktober lepas telah membunuh 21,822 rakyat Palestin dan mencederakan 56,451 yang lain, menurut Kementerian Kesihatan di Gaza pada Ahad.

Kementerian Kesihatan berkata, angka itu termasuk 150 rakyat Palestin yang terbunuh manakala 286 lagi cedera dalam tempoh 24 jam lepas.

Menurut kementerian itu, kira-kira 70 peratus daripada mangsa adalah wanita dan kanak-kanak, lapor Agensi Anadolu.

Orang awam telah menanggung beban terbesar serangan dengan rumah, kemudahan awam, sekolah dan hospital menjadi sasaran secara berterusan.

Ini termasuk, 65,000 kediaman, 117 masjid dan 92 sekolah dan universiti yang telah musnah.

Selain itu 290,000 kediaman, 285 institusi pendidikan, 208 masjid dan tiga gereja telah mengalami kerosakan teruk.

Serangan yang disasarkan juga telah meninggalkan kesan terhadap infrastruktur penting dengan 25 hospital dan 53 pusat kesihatan tidak lagi berfungsi.

Antara yang terbunuh ialah 312 profesional penjagaan kesihatan dan 40 anggota pertahanan awam, selain 106 wartawan yang kehilangan nyawa mereka semasa bertugas.

Artikel Berkaitan:

Sebanyak 7,000 lagi mangsa masih terperangkap di bawah runtuhan.

Kebimbangan antarabangsa yang meningkat mendorong gesaan untuk menghentikan segera konflik dan meningkatkan usaha bantuan kemanusiaan untuk menangani krisis yang semakin meruncing di wilayah itu.

Serangan Israel telah memusnahkan Gaza, dengan hampir 2 juta orang penduduk kehilangan tempat tinggal di wilayah yang padat penduduk itu di tengah-tengah kekurangan makanan dan air bersih. - Bernama