Cuti umum 20 Februari di Melaka, SPM tetap diteruskan

Gambar hiasan - Foto fail Bernama
Gambar hiasan - Foto fail Bernama
A
A
A

MELAKA - Empat kertas peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 yang diadakan pada 20 Februari tahun depan akan diteruskan mengikut jadual walaupun tarikh itu merupakan cuti kelepasan am bagi negeri Melaka bersempena dengan Hari Pengisytiharan Kemerdekaan.

Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Hal Ehwal Agama negeri, Datuk Rahmad Mariman berkata, hal itu berikutan kerajaan negeri telah mewarta dan mengisytiharkan 20 Februari sebagai cuti umum baharu negeri Melaka bagi menggantikan cuti umum Hari Melaka Bandaraya Bersejarah yang disambut 15 April setiap tahun sebelum ini.

"Jadi dalam tempoh itu, peperiksaan SPM sedang berlangsung dan untuk makluman orang ramai peperiksaan bagi calon yang mengambil empat kertas bagi subjek Manahij al 'Ulum al-Islamiah, Pendidikan Seni Visual, Pendidikan Muzik dan Reka Cipta tidak ditangguhkan.

"Bilangan calon SPM terlibat bagi kesemua kertas peperiksaan itu adalah sebanyak 4,528 pelajar berdaftar melibatkan 84 pusat peperiksaan dengan 335 petugas pengawas peperiksaan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Terdahulu, beliau menghadiri Hari Pemohon Rumah Mesra Rakyat (RMR) bersama Syarikat Perumahan Negara Bhd (SPNB) cawangan Melaka di Jawatankuasa Pembangunan dan Penyelarasan Dewan Undangan Negeri (Japerun) Ayer Molek.

Cuti yang diwartakan bagi Hari Pengisytiharan Kemerdekaan negara itu adalah bersempena dengan sejarah awal Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu sewaktu diumumkan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj di Padang Banda Hilir pada 20 Februari 1956.

Mengulas lanjut, Rahmad berkata, sebanyak 12,900 calon telah mendaftar bagi menduduki SPM 2023 di 103 pusat peperiksaan di seluruh Melaka berbanding 12,907 calon pada 2022.

Beliau berkata, sejumlah 1,255 petugas peperiksaan telah dilantik bagi memastikan peperiksaan SPM berjalan lancar seperti dijadualkan.

Artikel Berkaitan:

Dalam pada itu, beliau turut menggalakkan pelajar sekolah, jemaah di surau dan masjid menggunakan pelitup muka terutama bagi mereka yang bergejala susulan peningkatan kes Covid-19 di negeri ini.

"Walaupun masih belum ada lagi arahan kena (wajib) pakai pelitup muka, kita galakkan mereka memakainya untuk mengekang penularan," katanya.

Media sebelum ini melaporkan Exco Kesihatan, Sumber Manusia dan Perpaduan negeri Ngwe Hee Sem memaklumkan kes COVID-19 di Melaka pada minggu Epidemiologi ke-48 yang berakhir pada 2 Dis lepas menunjukkan peningkatan kepada 534 kes baharu berbanding minggu sebelumnya. - Foto Bernama