Hantaran individu sokong hubungan Malaysia, Israel adalah video lama - Fahmi

Fahmi - Foto Bernama
Fahmi - Foto Bernama
A
A
A

PUTRAJAYA - Semakan dilakukan terhadap klip video tular berkenaan seorang individu yang mahu hubungan diplomatik dijalinkan antara Malaysia dan Israel mendapati ia berlaku pada Disember 2021 tetapi ditimbulkan semula di media sosial, kata Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil.

"Semakan menunjukkan ia (video) daripada YouTube 'Malaysia And Israel - From Enemies To Allies?'. Berdasarkan carian dalam YouTube video itu adalah pada 17 Disember 2021, bukan 2023. Dua tahun yang lalu, waktu itu saya bukan menteri," katanya kepada media selepas perhimpunan bulanan Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) di sini hari ini.

Fahmi berkata, persoalan mengapa tiada tindakan diambil terhadap video tular itu seharusnya ditujukan kepada Menteri Dalam Negeri dan Menteri Komunikasi dan Multimedia ketika itu.

Satu video tular di media sosial berhubung seorang individu dikenali sebagai "Victor Yong Jen Ong” yang mahu hubungan diplomatik dijalinkan antara Malaysia dan Israel yang dilihat bertentangan dengan dasar kerajaan.

Fahmi juga menasihatkan orang ramai agar menyemak terlebih dahulu sama ada sesuatu video itu sahih, baru atau telah ditular sebelum ini.

Ketika ditanya kebimbangan netizen berkenaan maklumat pengguna yang menebus RM100 eMadani tidak dilindungi, Fahmi memberi jaminan bahawa data peribadi rakyat termasuk yang menebus kredit eMadani adalah selamat dan tidak disalah guna oleh mana-mana pihak kerana ia adalah komitmen kerajaan.

Penebusan kredit eMadani bermula 4 Disember lepas merupakan inisiatif daripada kerajaan untuk penerima yang layak dengan pendapatan tahunan di bawah RM100,000 dan dianggarkan memberi manfaat kepada kira-kira 10 juta rakyat Malaysia. - Bernama

Artikel Berkaitan: