KL City sokong Malaysia jadi tuan rumah Palestin-Australia

Malaysia menawarkan diri menjadi tuan rumah untuk perlawanan Palestin menentang Australia di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras bulan depan. - Foto Agensi
Malaysia menawarkan diri menjadi tuan rumah untuk perlawanan Palestin menentang Australia di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras bulan depan. - Foto Agensi
A
A
A

NAIB juara Piala AFC tahun lalu, Kuala Lumpur (KL) City FC menyokong keputusan Malaysia untuk menjadi tuan rumah perlawanan Kumpulan I antara Palestin dan Australia untuk Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027.

Pengarah Rinani, Azri Azerai berkata, walaupun KL City tidak akan menjadi tuan rumah secara langsung, beliau amat berbangga kerana stadium kelab itu menjadi tuan rumah acara antarabangsa itu.

“Prestasi kami sangat kukuh dalam Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), kerjasama berterusan dengan badan induk itu adalah bukti landskap bola sepak di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Azri berkata, dengan terlibat secara aktif dalam AFC, KL City memahami kerumitan dan kepentingan venue dalam perlawanan antarabangsa.

"Kami berharap dapat menyaksikan acara yang berjaya yang bukan sahaja melibatkan peminat bola sepak tetapi juga membantu mengukuhkan hubungan diplomatik dan budaya antara negara," ujarnya.

Sebelum ini, Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli Abd Halim berkata, KBS telah memanjangkan jemputan untuk menganjurkan perlawanan penting itu di Stadium Kuala Lumpur di Bandar Tun Razak bulan depan.

Keputusan penganjuran itu dibuat selepas AFC menolak permintaan awal Palestin untuk mengadakan perlawanan di Algeria.

Malaysia sebelum ini pernah menjadi gelanggang berkecuali untuk play-off pusingan Kelayakan Piala Dunia 2018 antara Syria dan Australia di Stadium Hang Jebat, Melaka, pada Oktober 2017.

Artikel Berkaitan: