X

Kindly register in order to view this article
!

10 taman tema air yang boleh anda kunjungi

A
A

1) Taman Tema Escape, Pulau Pinang

Taman Tema Escape yang terletak di Teluk Bahang, Georgetown ini dibuka untuk orang ramai pada pertengahan 2013 dan mempunyai 17 tarikan permainan.

Pelbagai aktiviti menarik disediakan buat pengunjung antaranya permainan lasak dan permainan air. Apa yang menarik di sini ialah gelongsor air terpanjang di dunia yang mendapat pengiktirafan Guinness World Records.

Taman tema ini dibuka setiap hari kecuali Isnin, bermula pukul 10 pagi hingga 6 petang.

Foto: FB Escape Theme Park, Penang

2) Bukit Gambang Water Park

Bukit Gambang Resort City yang terletak di Gambang, Kuantan, Pahang ini adalah destinasi ideal untuk anda terokai dan bersuka ria bersama anak-anak.

Antara tarikan utama ialah Gambang Water Park yang mempunyai pelbagai permainan air yang menyeronokkan dan mencabar.

Bukan itu sahaja, Safari Park & Active Academy yang menempatkan pelbagai haiwan liar dari hutan. Bagi remaja, Active Academy menyediakan aktiviti outdoor menarik seperti menunggang ATV, flying fox, paintball dan memanah.

Foto: Bukit Gambang Resort City, Kuantan (BGRC)

3) Bangi Wonderland Themepark & Resort

Taman tema air yang terletak di Bangi, Selangor ini adalah destinasi menarik kerana begitu padat dengan permainan air yang menyeronokkan seperti Body Slide, Spiralax, The Fall, Insane Racer, Anaconda Tail, Wonderloop, Boomeriang dan Magic Funnel.

Taman tema air ini turut menempatkan Kids Adventure yang memiliki enam buah gelongsor yang membawa mereka ke sebuah taman permainan air di tengah kolam.

Foto: Facebook Bangi Wonderland Themepark & Resort

4) Bukit Merah Laketown Resort

Taman tema air ini berkonsepkan mesra alam sekitar. Antara tempat permainan untuk kanak-kanak adalah Boomerang, Sandy Beachfront Wave Pool, Water Speed Slides, Body Slides, Giant Tube Rides dan Kids Adventure River.

Bagi mereka yang mahukan percutian bertemakan alam semula jadi, bolehlah menginap di Bukit Merah Laketown Resort.

Foto: Facebook Bukit Merah Laketown Resort

5) The Carnivall Waterpark

Taman tema ini terletak di Sungai Petani, Kedah dan telah dibuka kepada orang ramai sejak 2006 lagi. Pelbagai permainan menarik disediakan antaranya Tornado Twist, Tsunami Wave, Mushroom Fall, Boomerang Fall dan Splash Mansion.

Harga tiket masuk bagi dewasa ialah RM30 manakala kanak-kanak RM22.

Foto: Facebook The Carnivall Waterpark

6) Melaka Wonderland Theme Park & Resort

Melaka Wonderland Theme Park & Resort yang terletak di Ayer Keroh ini mempunyai pelbagai permainan air seperti wave pool, water slides, aqua bubble, tornado chaser dan juga boat rides. Lokasinya yang strategik iaitu berdekatan dengan Zoo Melaka dan tidak jauh dari bandar Melaka menjadi tarikan utama.

Foto: Facebook Melaka Wonderland Theme Park & Resort

7) Taman Air DarulMakmur, Jerantut

Taman tema baharu terletak di Jerantut ini dibuka kepada orang ramai pada 14 September lalu.

Antara tarikan ialah tiga kolam utama, kolam kanak-kanak dan kolam luncur yang dinamakan mengikut pokok-pokok yang terdapat di Taman Negara Jerantut iaitu Tasik Meranti, Pantai Cengal dan Lubuk Tualang.

Bagi yang berkeluarga, terdapat 15 gazebo untuk disewa. Harga tiket masuk bagi dewasa ialah RM16 dan kanak-kanak RM13.

Foto: Facebook Taman Air DarulMakmur

8) Wet World Air Panas Pedas Resort

Wet World Air Panas Pedas adalah taman tema air panas yang pertama di Negeri Sembilan, yang terletak di jalan Seremban - Rembau. Taman tema ini mempunyai air panas yang mengandungi mineral yang membantu menyihatkan badan dengan melegakan sakit sendi, sakit badan dan pelbagai penyakit kulit.

Selain itu, taman tema ini juga mempunyai mini zoo dan Reflexology walk.

Foto: http://wetworld.my/air-panas-pedas/attractions/

9) Adventure Waterpark Desaru Coast

Adventure Waterpark Desaru Coast yang terletak di Bandar Penawar, Johor ini merupakan tempat pilihan untuk bermandi manda di Malaysia selain Legoland Malaysia Waterpark.

Antara permainan menarik ialah tidal wave, kids anoy, riptide, surf wall, beachside cabanas, super twister dan banyak lagi.

Terdapat juga permainan roller coaster yang akan menurun secara menjunam dari ketinggian 30 meter sebelum menuju laju masuk ke kolam air.

Foto: Facebook Adventure Waterpark Desaru Coast

10) Borneo Samariang Water Park

Taman tema air pertama di Kuching ini pasti menjanjikan keseronokan buat anda sekeluarga. Ia bukan hanya sesuai untuk kanak-kanak tetapi untuk dewasa juga. Antara permainan air yang menarik Sky Drop Rides, Family Raft Rides dan 6 Lance Racer.

Harga tiket bagi dewasa RM38 manakala kanak-kanak dengan ketinggian 90cm ke atas dan 12 tahun ke atas RM28 dan kanak-kanak bawah 90cm adalah percuma.

Foto: Facebook Borneo Samariang Resort City


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!