X

Kindly register in order to view this article
!

Teknologi dron untuk projek tanaman padi

DRON MATA Aerotech, Alpas II digunakan untuk kerja penyemburan input pertanian di kawasan estet padi Felcra.
A
A

FELCRA Seberang Perak melakarkan sejarah tersendiri apabila menjadi yang pertama menggunakan teknologi dron berskala besar untuk kerja penyemburan input pertanian di kawasan tanaman padi.

Sejajar dengan aspirasi Felcra Berhad untuk merintis Model Pertanian Pintar, MATA Aerotech dilantik bagi melaksanakan perkhidmatan penyemburan tanaman padi menggunakan teknologi itu bermula hujung bulan ini.

Merujuk satu kenyataan, penyemburan pertanian menggunakan teknologi dron lebih seragam akan menjurus kepada pengurangan pembaziran bahan semburan selain mengehad tenaga kerja manusia dan alam sekitar.

“MATA Aerotech bersama Felcra akan menggunakan teknologi dron dan AI untuk melaksanakan analisa data pengawasan pertumbuhan serta kesihatan tanaman padi.

“Analisa data lebih cepat dan tepat mampu membantu Felcra menambah baik pengurusan serta operasi estet padi ke arah Precision Agriculture selain mengangkat agensi kerajaan itu sebagai peneraju Model Pertanian Pintar yang berteraskan IR 4.0,” katanya.

PELATIH Aviator Training Programme (ATP) mengendalikan teknologi dron untuk perkhidmatan penyemburan tanaman padi bermula hujung bulan ini.
PELATIH Aviator Training Programme (ATP) mengendalikan teknologi dron untuk perkhidmatan penyemburan tanaman padi bermula hujung bulan ini.

MoU tersebut menggariskan tiga aspek kerjasama utama iaitu penggunaan teknologi dron robotik untuk pengurusan dan operasi perladangan Felcra, peneraju aktiviti penyelidikan serta pembangunan (R&D) bagi meningkatkan inovasi sektor pertanian selain pembangunan modal insan.

Pelantikan MATA Aerotech itu akan menggunakan teknologi dron bagi kerja penyemburan pertanian tanaman padi seluas 1,557 hektar estet padi Felcra Seberang Perak.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!