Pengundi Cina lebih ramai tumpu ceramah BN

No Image Caption
A
A
A

HARI kelima kempen pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai menyaksikan bahang pilihan raya semakin dirasai masyarakat setempat.

Perang pemasangan kempen pilihan raya seperti sepanduk, bendera dan risalah calon dilihat semakin menggalakkan di seluruh Dewan Undangan Negeri (DUN) Pekan Nanas dan Kukup.

Kelihatan juga hampir kesemua calon bertanding daripada enam calon berdaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) 2 November lalu, kini sudah menggerakkan 'gear' kedua dan ketiga bagi meningkatkan usaha mendekati pengundi.

Lebih menarik, salah seorang calon Bebas, Dr Ang Chuan Lock, 49, sudah mula mengorak langkah memulakan kempen pilihan raya meskipun mendakwa hanya menumpukan pendekatan media sosial semata-mata.

Teka-teki 'kehilangan' seorang lagi calon Bebas mewakili Gabungan Pemandu Teksi SeMalaysia (GTSM), Faridah Aryani Abdul Ghaffar, 43, dalam kalangan pengamal media juga terjawab hari ini apabila beliau mengumumkan akan mengadakan sidang media mengenai PRK esok.

'Kehilangan' Faridah Aryani yang merupakan calon bidan terjun menimbulkan tanda tanya golongan pengamal media yang membuat liputan sepanjang kempen PRK kali ini susulan gagal dihubungi selain bayang langsung tidak kelihatan.

Upacara 'serang-menyerang' kredibiliti calon dan pemimpin parti politik di PRK Tanjung Piai juga dilihat sudah bermula apabila dua laporan polis dibuat penyokong Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN), satu ditujukan kepada calon BN dari MCA, Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng, manakala satu lagi terhadap Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Datuk Seri Salahuddin Ayub.

Calon tunggal wanita dari Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Wendy Subramaniam pula membuat laporan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) susulan penularan poster mendakwanya menjadi 'boneka' PH di laman-laman sosial.

Artikel Berkaitan:

Keseluruhan perjalanan kempen PRK Parlimen Tanjung Piai mencakupi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pekan Nanas dan Kukup ketika ini masih terkawal dan berlangsung dalam suasana tenang.

Bagaimanapun, dari aspek sambutan pengundi terhadap program turun padang calon-calon pilihan raya termasuk ceramah berkelompok, calon BN, Jeck Seng dilihat sedikit mendapat kelebihan berbanding calon PH dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Karmaine Sardini.

Senario itu dapat dilihat ketara berdasarkan bilangan kehadiran pengundi Cina di DUN Pekan Nanas apabila program ceramah Dr Jeck Seng sentiasa dipenuhi pengundi, berbanding ceramah calon PH dikatakan kurang mendapat sambutan.

Bahkan dalam satu program forum kopitiam di DUN Pekan Nanas, kehadiran Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu dan Pengarah Strategik DAP, Liew Chin Tong juga dilihat gagal menarik perhatian lebih ramai pengundi cina.

Perubahan trend kehadiran pengundi Cina ke program ceramah kelompok calon ketika ini dianggap mengejutkan memandangkan sebelum ini, mereka akan memenuhi segenap ruang program ceramah calon dan pemimpin PH.

Situasi ini turut menimbulkan tanda tanya dalam kalangan penduduk Parlimen Tanjung Piai sama ada desas-desus pengundi Cina marah terhadap kerajaan PH ketika ini adalah satu kenyataan atau terdapat unsur percaturan politik dalam kalangan pemimpin DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang didakwa mahukan calon Bersatu kalah?

Terdapat juga desas-desus mengatakan Jeck Seng kini hanya memerlukan tambahan 10 peratus undi kaum Melayu untuk mencipta kejutan memenangi semula kerusi Parlimen Tanjung Piai dari tangan PH.

Lebih menyukarkan keadaan, calon PH, Karmaine Sardini juga didakwa berdepan tekanan daripada akar umbi parti yang didakwa memboikotnya termasuklah Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Bersatu.

Hal ini berikutan Bersatu Johor dikatakan berpecah kepada dua kem dengan Karmaine didakwa merupakan calon pilihan Presiden parti itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin akhirnya dipilih bertanding berbanding calon dikehendaki akar umbi parti.

Ditambah dengan pengaruh Karmaine dikatakan kurang dikenali penduduk tempatan berbanding Jeck Seng, PRK Parlimen Tanjung Piai ini pastinya menjadi satu ujian berat kepada PH bagi mengekalkannya.

Dari sudut pengundi Melayu, jangkaan Jeck Seng akan diboikot penyokong UMNO meleset sama sekali apabila kehadirannya di setiap pusat daerah mengundi (PDM) kawasan Melayu disambut meriah, terutama di Kukup.

Bagaimanapun, sama ada Jeck Seng turut mendapat sokongan pengundi menyokong Pas tidak dapat dipastikan.

Bagi Karmaine pula, kehadiran pengundi Melayu di program ceramah beliau juga masih tinggi meskipun terdapat dakwaan pengundi Melayu marah kepada PH.

Ditambah sokongan diberikan Timbalan Presiden Amanah, Datuk Seri Salahuddin Ayub yang turut giat berkempen membantu calon PH, tidak mustahil peratusan undi Melayu diperolehi calon PH itu pada PRK kali ini lebih tinggi berbanding PRU14.

Walaupun tumpuan pemerhati politik lebih terarah kepada dua calon dari PH dan BN, peluang calon Gerakan, Wendy juga tidak boleh dinafikan dan dilihat lebih mampu mencipta kejutan berbanding calon Berjasa, Ir Badrulhisham.

Ini disebabkan program ceramah beliau turut mendapat perhatian masyarakat setempat, yang mungkin mencari parti alternatif boleh mewakili suara ketiga rakyat.

Sebenarnya, masih terlalu awal untuk memperkatakan calon mana lebih berpeluang menang pada PRK kesembilan selepas PRU14 ini kerana perjalanan kempen belum mencecah usia seminggu.

Cuma diharapkan suasana kempen PRK kali ini berjalan dengan penuh kematangan dan dapat dikekalkan sehingga hari pengundian, sekali gus tidak dicemari dengan insiden-insiden yang boleh memalukan politik negara.