Penghujahan dalam kes SRC dihadapi Najib esok

Najib Tun Razak
Najib Tun Razak
A
A
A

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi akan mendengar esok penghujahan dalam kes berprofil tinggi bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menghadapi tujuh pertuduhan penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Hakim, Mohd Nazlan Mohd Ghazali, yang mendengar perbicaraan kes itu menetapkan selama dua hari bermula esok untuk pihak pembela dan pendakwaan mengemukakan hujah masing-masing.

Prosiding akan bermula dengan pihak pembela terlebih dahulu akan mengemukakan hujah untuk mematahkan penghujahan pihak pendakwaan.

Difahamkan bahawa seorang lagi peguam mewakili Najib iaitu Harvinderjit Singh akan berhujah dahulu dan diikuti oleh Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas yang akan mengemukakan hujah balas.

Peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mengetuai pihak pembelaan.

Pada 27 Ogos lalu, pihak pendakwaan telah menggulung kesnya selepas perbicaraan selama 58 hari dengan 57 saksi memberi keterangan.

Hakim, Mohd Nazlan sebelum ini menetapkan 11 November ini untuk membuat keputusan sama ada memanggil Najib untuk membela diri atau membebaskannya daripada pertuduhan.

Hakim juga menetapkan 3 hingga 4 Disember, 9 hingga 12 Disember dan 16 hingga 19 Disember untuk Najib membela diri jika mahkamah mendapati bahawa pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh.

Artikel Berkaitan:

Najib, 66, yang juga Ahli Parlimen Pekan, pertama kali dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini pada 4 Julai 2018, untuk menghadapi tiga pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) dan satu pertuduhan salahguna kuasa berhubung dana SRC berjumlah RM42 juta.

Pada 8 Ogos lalu, bekas perdana menteri itu sekali lagi didakwa di Mahkamah Sesyen atas tiga pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan jumlah wang yang sama. Kes itu kemudian dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Najib didakwa melakukan kesemua kesalahan itu antara 17 Ogos 2011, dan 10 Februari 2015. - Bernama