Tip selamat privasi akaun Facebook

Kawalan privasi.
Kawalan privasi.
A
A
A
TIDAK dinafikan, media sosial terutama Facebook banyak memberi manfaat untuk tambahan maklumat terkini bagaimanapun ada juga yang kurang enak apabila menjadi platform individu tidak bertanggungjawab yang cuba untuk mengakses akaun peribadi untuk aktiviti jenayah siber.

Mahu mengawal siapa yang dapat melihat apa yang anda siarkan? Klik ikon tanda tanya pada bahagian atas halaman dan pilih "Pintasan Privasi."

Ia akan membimbing anda ke halaman yang mana setiap pemilik akaun Facebook boleh menyesuaikan tetapan privasi termasuk membolehkan anda mengawal siapa yang dapat melihat siaran, berhubung dan melihat maklumat peribadi seperti nombor telefon anda, e-mel dan hari jadi.

Facebook mempunyai empat tahap keselamatan umum:

"Hanya Saya" - hanya orang yang masuk ke akaun itu boleh melihat kandungan ini.

"Kawan" - orang yang telah diterima sebagai rakan dapat melihat kandungan ini.

"Rakan Kawan" - sesiapa sahaja yang mempunyai rakan bersama untuk anda dapat melihat kandungan ini.

"Semua orang" - sesiapa sahaja yang mencari anda di Facebook atau mencari apa-apa yang berkaitan dengan siaran (seperti hashtag atau pun perkataan dalam kapsyen) dapat melihat kandungan itu.

Adalah penting untuk mengkaji semula mereka untuk memastikan maklumat anda atau anak sahaja dikongsi bersama dengan orang yang anda mahu berkongsi dengannya.
Artikel Berkaitan:


Lebih baik jika menyimpan bahagian yang ditetapkan kepada "Kawan" atau "Hanya Saya" untuk menyimpan maklumat peribadi.