Risiko keselamatan bukan tradisional jadi tumpuan utama

Mohamad Sabu - Foto Bernama
Mohamad Sabu - Foto Bernama
A
A
A

SINGAPURA - Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu hari ini mengkategorikan senario orde keselamatan kepada tiga pandangan strategik dengan meramalkan isu-isu berkaitan risiko bukan tradisional dan trend yang muncul memberi kesan kepada rantau Asia.

"Pandangan ini bakal menjadi tumpuan utama pada masa akan datang kerana ia menimbulkan cabaran besar. Jenayah maritim, keganasan dan keselamatan siber adalah cabaran utama yang perlu ditangani dengan sewajarnya," kata beliau ketika berkongsi perspektifnya mengenai tajuk “Asia’s Evolving Security Order and Its Challenges” pada sesi pleno Dialog Shangrila-la IISS ke-18 2019 di sini.

Mohamad yang berada di sini untuk dialog selama tiga hari itu yang berakhir Ahad berkata, jenayah maritim, terutama kegiatan lanun dan perampasan di laut, memerlukan pendekatan yang lebih kolaboratif dalam kalangan negara.

Beliau berkata, isu-isu maritim berpotensi menjadi ancaman kepada negara-negara jika usaha bersepadu tidak digerakkan secara efektif.

"Jelas, perairan di Asia Tenggara menghadapi pelbagai cabaran, meliputi ancaman tradisional dan bukan tradisional di dalam dan luar pesisir," katanya.

Mohamad menarik perhatian bahawa persaingan kuasa-kuasa besar meningkatan lagi ketegangan di Laut China Selatan. "Akibatnya, timbul risiko lebih besar bagi kepada kapal-kapal tentera laut dan pesawat yang menimbulkan kemungkinan berlaku pertembungan yang boleh mencetuskan konflik besar yang mengheret negara-negara anggota ASEAN ke kancah peperangan.

"Satu daripada isu itu ialah laut China selatan yang melibatkan keselamatan dan kelangsungan hidup kebanyakan negara jiran," kata beliau.

Artikel Berkaitan:

Mohamad menegaskan bahawa Laut China Selatan harus kekal sebagai kawasan aman persahabatan dan perdagangan dan bukan sebaliknhya rantau konfrontasi dan konflik yang ASEAN dan seluruh dunia dapat memanfaatkan lokasi strategiknya.

Menurut Mohamad, pandangan strategik kedua meramalkan senario di Asia Tenggara dan intra-Asia yang nmelibatkan tuntutan bertindih, pergerakan besar pelarian dan kebangkitan konflik dalaman.

"Isu pelarian Rohingya adalah bukti nyata konflik dalaman yang bertukar menjadi krisis kemanusiaan utama. Pendirian Malaysia mengenai isu Rohingya diketahui umum dan konsisten. Kami percaya bahawa keadaan di Rakhine tidak lagi menjadi konflik dalaman.

"Piagam ASEAN menyatakan dengan keras mengenai prinsip tidak campur tangan, dan Malaysia akan terus berpegang kepada prinsip ini," katanya.

Bagaimanapun, Mohamad berkata di luar dimensi kemanusiaan, terdapat juga dimensi keselamatan dan strategik yang menyaksikan pergerakan Rohingya secara meluas mewujudkan ketidakstabilan di rantau inii.

Sementara itu, satu lagi tinjauan strategik menggambarkan cabaran untuk mengawasi ketidaktentuan dan orde serantau yang kompleks akibat persaingan geopolitik.

"Pandangan ini terbit disebabkan oleh struktur kuasa multipolar yang dimanifestasikan oleh pentadbiran baharu Amerika Syarikat dan objektif dasar ekonomi dan keselamatan China untuk rantau ini.

"Ketidakpastian dalam hubungan antara Amerika Syarikat dan China akan kekal sebagai faktor yang jelas dalam membentuk kestabilan rantau Asia Pasifik khususnya negara-negara Asia Tenggara," kata Mohamad.

Turut berucap di platform yang sama ialah rakan sejawatannya dari Perancis dan Britain. - Bernama