Bebaskan Palestin dari pencabulan rejim zionis

Mukhriz menurunkan tandatangan sebagai tanda solidariti kepada Palestin. Turut kelihatan (dari kanan) Dr Ismail dan Dr Sharif.
Mukhriz menurunkan tandatangan sebagai tanda solidariti kepada Palestin. Turut kelihatan (dari kanan) Dr Ismail dan Dr Sharif.
A
A
A

ALOR SETAR - Umat Islam di Malaysia bertanggungjawab untuk melindungi dan membebaskan Palestin dari pencerobohan dan pencabulan rejim Zionis.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, Palestin dan Masjid al-Aqsa sangat dekat di hati semua umat Islam kerana masjid itu adalah kiblat yang pertama sebelum Masjidil Haram di Makkah al-Mukarramah dan merupakan masjid ketiga paling utama dan suci dalam Islam.

Menurutnya, walaupun berada jauh dari Baitulmaqdis, rakyat Malaysia khususnya umat Islam merasakan al-Aqsa dan Palestin juga milik rakyat di sini, sama seperti mana ianya milik rakyat Palestin.

"Biarpun kita berlainan kepercayaan, budaya dan kecenderungan politik, namun perjuangan untuk membebaskan Palestin dan al-Aqsa adalah wadah penting bagi seluruh rakyat Malaysia.

"Perjuangan ini telah menyatukan kita, berkongsi satu harapan, satu impian iaitu untuk melihat rakyat Palestin tidak lagi ditindas dan hidup merdeka dan al-Aqsa bebas dari pencerobohan," katanya pada Majlis Memperingati Hari Nakbah Untukmu Palestin di Masjid Zahir pada hari ini.

Mukhriz berkata, pihaknya mengucapkan jutaan terima kasih kepada Yayasan al-Quds Malaysia kerana menganjurkan majlis itu di seluruh Kedah bagi menunjukkan solidariti ummah bersama-sama Masjid al-Aqsa di Baitulmaqdis.

"Gerakan Yayasan al-Quds Malaysia adalah unik dan harus diteladani. Ia menggalakkan penyatuan, bukannya perpecahan, persefahaman, berbanding perbalahan dan harmoni dengan mengelak sengketa demi membina sebuah negara Palestin yang bebas dan merdeka," katanya.

Artikel Berkaitan:

Mukhriz (tiga dari kiri) merasmikan gimik pelancaran buku Al-Quds dan Al-Aqsa di dalam cengkaman Yahudisasi tulisan oleh Dr Sharif (kanan).
Mukhriz (tiga dari kiri) merasmikan gimik pelancaran buku Al-Quds dan Al-Aqsa di dalam cengkaman Yahudisasi tulisan oleh Dr Sharif (kanan).

Menurutnya, beliau bersyukur kerana terlibat dalam menubuhkan Yayasan al-Quds Malaysia dengan mengumpulkan pemimpin dan aktivis dalam sebuah pasukan untuk membuktikan kepada saudara-saudara Islam di Palestin dan dunia bahawa rakyat Malaysia bersama-sama dalam perjuangan mereka dengan mengenepikan segala perbezaan.

"Sejak dilancarkan pada tahun 2012, Yayasan al-Quds Malaysia telah memainkan peranan yang signifikan dalam meningkatkan kesedaran umum terhadap isu-isu berkaitan al-Quds dan Masjid al-Aqsa.

"Hal Ini dilakukan melalui siri-siri pendidikan dan hebahan media, mendekati rakyat Malaysia dan bekerjasama dengan badan-badan bukan kerajaan dan kumpulan-kumpulan untuk menggerakkan sokongan kepada Palestin dan Baitulmaqdis," katanya.

Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan al-Quds Malaysia, Dr Sharif Abu Shammalah dan Exco Agama Islam Kedah, Datuk Dr Ismail Salleh.