Trend penjawat awam pinjam ah long

Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A

PENDEDAHAN Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Azih Muda pada Wacana Sinar Harian kali ke-111 di Shah Alam semalam bahawa ada kumpulan penjawat awam berhadapan masalah hutang yang serius dan terjebak dengan pinjaman ah long adalah satu situasi yang sangat membimbangkan.

Walaupun tiada statistik yang diberikan namun dilaporkan jumlah mereka yang terlibat dengan pinjaman ah long ini agak besar. Ini adalah satu masalah beban hutang dan psikologi yang sedang dihadapi masyarakat dan perlu dibendung daripada terus berleluasa.

Kemelut ini tidak boleh dipandang ringan kerana jika tidak ditangani, kita bimbang penjawat awam ini akhirnya terjebak dalam isu lain. Kita juga tak mahu ada perkara buruk berlaku kepada mereka.

Menurut Azih, penjawat awam yang terlibat dalam masalah hutang yang serius boleh dikenakan tindakan tatatertib dan boleh dibuang kerja. Bagaimana mereka mahu fokus kepada kerja sekiranya dibelenggu ketakutan kerana dikejar ah long yang menuntut hutang.

Kita tak mahu kerana hutang, akhirnya mereka hilang pekerjaan dan timbul pula penderitaan lain kepada keluarga secara keseluruhannya. Bahkan kita juga khuatir sekiranya mereka yang terdesak mendapatkan wang sanggup mengambil rasuah atau menjual maklumat rahsia negara.

Gaji rendah selain kos sara hidup tinggi pada masa kini menjadi dua faktor utama penjawat awam meminjam wang daripada ah long bagi mendapatkan pinjaman wang dengan cara mudah.

Lebih membimbangkan, turut dilaporkan terdapat ah long yang beroperasi dalam perkhidmatan awam dengan beberapa kakitangan kerajaan bekerja separuh masa sebagai ejen mereka yang bersedia memberikan pinjaman pada bila-bila masa.

Bagi mengatasi masalah ini, kakitangan awam perlu menguruskan pendapatan mereka dengan bijak. Berbelanja mengikut keperluan atau ukur baju di badan sendiri. Jangan boros dan belanja ikut nafsu.

Artikel Berkaitan:

Utamakan perbelanjaan kepada perkara-perkara yang perlu khususnya melibatkan perbelanjaan keluarga. Penjawat awam juga perlu mendisiplinkan diri dalam mengatur perbelanjaan serta membuat jadual belanjawan secara bulanan mengikut pendapatan yang diterima.

Paling penting, elakkan meminjam daripada ah long kerana tindakan itu akhirnya akan menjerat diri sendiri.