KPDN perlukan menteri

Laporan muka depan Sinar Harian pada Selasa.
Laporan muka depan Sinar Harian pada Selasa.
A
A
A

SHAH ALAM - Ketiadaan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) selaku sekretariat penting yang menguruskan Mesyuarat Khas Majlis Tindakan Sara Hidup (Naccol), diakui sedikit merencatkan usaha majlis itu untuk menangani kenaikan harga barang keperluan secara menyeluruh ketika ini.

Bekas Menteri KPDN, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, meskipun mesyuarat Naccol dipengerusikan Perdana Menteri, agenda mesyuarat dan pelaksanaan inisiatif yang dipersetujui dalam mesyuarat itu masih perlu dikendalikan oleh Menteri KPDN selaku pengantara atau mediator jawatankuasa sekretariat majlis.

Berikutan itu, beliau berkata, ketiadaan seorang Menteri KPDN secara sepenuh masa dibimbangi akan membantutkan fokus dan pelarasan agenda membendung kenaikan kos sara hidup yang dirancang Naccol secara rentas kementerian bersama tujuh kluster kementerian lain.

Tujuh kluster kementerian berkenaan dalam Naccol ialah Kluster Perumahan, Pendidikan, Pengangkutan, Utiliti, Kesihatan, Makanan dan e-Dagang.

* Baca laporan penuh di Sinar Premium.

Artikel Berkaitan: