Zaidi cipta ‘penawar’ gearbox

Zaidi melakukan kajian terlebih dahulu sebelum menghasilkan JV Autolube.
A
A

JV Auto Lube beri penjimatan kepada pelanggannya

INDUSTRI automotif memang ada menawarkan banyak ruang perniagaan yang berdaya saing. Salah satu daripadanya adalah perniagaan membaiki dan menyelenggarakan kenderaan yang biasanya mampu membawa pulangan menarik.

Jumlah kenderaan yang ada di jalan raya semakin meningkat. Sama ada lama atau baharu ia perlu diselenggarakan dengan baik supaya tidak rosak dan membebankan si pemilik. Bukan saja ia penting dari segi keselesaan dan penjimatan kos menggunakan kenderaan, malah kerja penyelenggaraan kenderaan merupakan salah satu aspek penting dalam keselamatan memandu.

Pengalaman 10 tahun jadi taruhan

Ini diakui pemilik JV Auto Resources, Mohmd Zaidi Mohmd Soude. Dunia automotif bukanlah suatu yang asing buatnya. Minat yang mendalam terhadap dunia automotif, mendorong Mohmd Zaidi membuka bengkel sendiri dan kepakarannya lebih kepada pengkhususan dalam auto transmisi sejak 10 tahun lalu.

Ketelitian merupakan elemen penting dalam baik pulih transmisi.Ketelitian jadi elemen penting membaik pulih transmisi.
Ketelitian merupakan elemen penting dalam baik pulih transmisi. Ketelitian jadi elemen penting membaik pulih transmisi.

“Saya memulakan pembelajaran secara formal dalam bidang automotif ketika belajar di Sekolah Vokasional Kajang dan seterusnya melanjutkan pengajian ke Politeknik Ungku Omar dan Universiti Teknologi Mara, Shah Alam. Selepas tamat pengajian, saya belajar jurusan automotive transmission secara dalam talian sahaja.

“Lama kelamaan saya dapati tidak ramai yang berminat akan bidang ini. Antara sebab utama adalah ilmu pengendalian transmisi adalah lebih terperinci secara teknikal dan lebih rumit,” katanya.

Tambah Mohmd Zaidi atau lebih selesa disapa dengan panggilan Zaidi, sistem automotive transmission sangat berbeza dengan sistem enjin kerana model dan fungsi transmisi yang pelbagai. Kesabaran dalam mempelajari sistem gearbox amat diperlukan sekiranya ada yang berminat dalam bidang automotive transmission ini.

Zaidi sendiri mengakui bahawa dia masih dalam tempoh belajar kerana teknologi gearbox sentiasa berubah. Sistem yang sentiasa diperbaharui misalnya transmisi CVT dan terbaharu sistem hibrid memerlukan seseorang mekanik itu sentiasa peka akan perubahan semasa. “Secara peribadi, saya berasakan persaingan dalam bidang perusahaan bengkel agak sengit. Terdapat banyak bengkel membaiki kenderaan yang dibuka kini.

“Kemahiran seseorang mekanik itu sendiri yang membezakan antara satu bengkel dengan yang lain. Apa yang penting kalau ingin berniaga lama perlu jujur dan amanah dengan pelanggan. Pelanggan pasti akan datang jika mereka berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberi,” katanya yang kini memiliki 20 pekerja.

Cabaran

Berbicara soal cabaran, menurut Zaidi lumrah dalam perniagaan mesti ada pasang surut dan kekangan untuk capai ke tahap yang boleh dibanggakan. Kos operasi dan alat ganti yang tinggi pernah menjadi punca dia terpaksa menutup perniagaan bengkelnya dan melupakan hasratnya untuk terus menjadi pengusaha bengkel. Namun itu tidak menjadi penghalang untuk dia terus bangkit dan maju seperti hari ini.

Atas minat dan keinginan melihat industri ini terus maju, Zaidi kini turut mengajar mekanik yang berminat secara percuma. Zaidi tidak lokek berkongsi ilmu dan kemahiran dalam bidang transmisi kerana bidang ini yang sentiasa berubah dan mencabar. Dengan pengalaman yang ada dalam bidang penjagaan transmisi, Zaidi melangkah setapak lagi dengan menghasilkan rangkaian produk penjagaan enjin dan transmisi kereta di bawah jenama JV Auto Lube.

JV Auto Lube

Idea asal penghasilan JV Auto Lube Transmission Treatment bermula apabila Zaidi sendiri mendapati kos yang perlu ditanggung pemilik kereta amat tinggi sekiranya berlaku kerosakan pada gearbox. Bagi mengelakkan daripada berlaku, Zaidi mencari formula untuk mencegah kerosakan awalan dalam masa yang sama menjaga transmisi.

JV Auto Lube Transmission Treatment merupakan produk berasaskan bio. Ia berfungsi melembutkan semula getah yang terdapat dalam gearbox. Produk ini merupakan antara penerima anugerah di Asia Automotive Award 2019 dalam kategori pelinciran pada Januari lalu. Sebelum dipasarkan secara komersial, JV Auto Lube Transmission treatment telah menjalani ujian makmal selama tiga tahun.

Produk Jv Autolube semakin mendapat tempat dalam kalangan pengguna.
Produk Jv Autolube semakin mendapat tempat dalam kalangan pengguna.

Kajian yang dijalankan oleh barisan pakar dalam bidang kimia mendapati teknologi ini dapat diaplikasikan secara umum. Bagi meningkatkan lagi keyakinan pengguna, produk JV Auto Lube Transmission Treatment turut dilindungi insurans.

“Antara kelebihan JV Auto Lube Transmission Treatment adalah ia bersifat neutral tanpa bahan campuran kimia. Melalui laporan material safety data sheet (MSDS) yang dikeluarkan membuktikan bahawa produk ini tidak bersifat menghakis dan ia sesuai digunakan oleh semua jenis transmisi.

“Setelah lima tahun berada di pasaran, JV Auto Lube Transmission Treatment semakin diterima pengguna. Antara maklum balas yang diterima ialah penggunaan produk ini dapat mengurangkan kos pengguna dalam penjagaan transmisi,” katanya.

Perbandingan jenis-jenis treatment yang berasaskan petrol.
Perbandingan jenis-jenis treatment yang berasaskan petrol.
Perbandingan jenis-jenis treatment yang berasaskan petrol. Perbandingan jenis-jenis treatment yang berasaskan petrol.

Produk itu boleh didapati melalui 400 ejen di seluruh negara selain di kedai alat ganti kereta. Sehingga kini, terdapat empat produk di bawah jenama JV Auto Lube iaitu engine treatment, transmission treatment, engine carbon detox dan fuel injector treatment.