Kemenangan bermakna pekebun musang king

Mahkamah Tinggi Kuantan menolak permohonan RPDR-PKPP untuk membatalkan prosiding semakan kehakiman yang dibawa oleh dua kumpulan pekebun durian musang king di Raub.
Mahkamah Tinggi Kuantan menolak permohonan RPDR-PKPP untuk membatalkan prosiding semakan kehakiman yang dibawa oleh dua kumpulan pekebun durian musang king di Raub.
A
A
A

RAUB - Keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan menolak permohonan Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd (RPDR-PKPP) untuk membatalkan prosiding semakan kehakiman yang dibawa oleh dua kumpulan pekebun durian musang king di Raub disifatkan kemenangan penting buat mereka.

Dalam keputusan tersebut, mahkamah juga telah memerintahkan responden ke-6 iaitu RPDR-PKPP membayar kedua-dua kumpulan pekebun RM10,000 setiap kumpulan iaitu secara keseluruhan RM20,000 sebagai kos mahkamah.

Penasihat Save Musang King Alliance (Samka), Chow Yu Hui berkata, walaupun pekebun terbabit telah menghadapi banyak halangan semasa perjuangan semakan kehakiman, keputusan tersebut dapat menanamkan keyakinan dalam menghadapi cabaran lebih besar selepas ini.

Menurutnya, ia menandakan bahawa pertempuran undang-undang yang dimulakan oleh pekebun terbabit sejak tiga tahun lalu akan berterusan ketika mereka mencari keadilan.

"Kes ini dibicarakan melalui prosiding dalam talian, dan berikutan pemecatan itu, perintah mahkamah yang dikeluarkan oleh Mahkamah Rayuan pada 5 Januari 2021, kekal berkuat kuasa.

"Dalam erti kata lain, sebelum kes selesai, agensi penguatkuasaan undang-undang dilarang mengambil tindakan terhadap pihak yang berperkara, membenarkan pekebun meneruskan aktiviti penanaman di kebun durian," kata beliau dalam kenyataan pada Selasa.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Raub memberitahu, permohonan oleh responden ke-6 adalah remeh dengan alasan yang dikemukakan oleh syarikat itu dalam permohonan mereka tidak berasas sama sekali.

Jelas Yu Hui, syarikat terbabit menuduh peguam pekebun menjalankan saman undang-undang tanpa kebenaran yang sewajarnya, menimbulkan keraguan terhadap integriti dan profesionalisme mereka.

Yu Hui (tengah) menyeru semua pekebun untuk terus berjuang hingga ke titik terakhir dan kemenangan pasti menjadi milik mereka.
Yu Hui (tengah) menyeru semua pekebun untuk terus berjuang hingga ke titik terakhir dan kemenangan pasti menjadi milik mereka.

"Lebih-lebih lagi, mereka mempersoalkan identiti pekebun terlibat yang gigih mengabdikan hidup mereka untuk mengusahakan tanaman durian.

"Bagaimanapun, saya bersyukur kerana Hakim Zainal Azman Abdul Aziz dari Mahkamah Tinggi Kuantan telah membuat keputusan yang adil dan bijaksana.

"Keputusan ini telah memberikan rasa lega kepada pekebun durian dan meredakan sementara kebimbangan mereka yang mendalam," ujar beliau.

Tambah Yu Hui, permohonan tersebut adalah taktik pengalihan oleh syarikat tersebut yang cuba menjejaskan keyakinan pekebun dan menekan mereka untuk menandatangani kontrak yang tidak sama rata.

"Syarikat tersebut tidak pernah menghargai kerja keras para pekebun durian. Mereka pada mulanya mendakwa mengutamakan kesejahteraan pekebun tetapi akhirnya membentangkan kontrak tidak adil dengan syarat eksploitasi.

"Kini, apabila pekebun meminta bantuan undang-undang, syarikat itu cuba menafikan hak mereka untuk mendapatkan keadilan.

"Mereka hanya mementingkan kepentingan musang king dan terus menganiaya pekebun," tegas beliau.

Dalam pada itu, beliau menekankan bahawa semua pihak yang terlibat telah menjadi pekebun durian selama beberapa dekad dan mereka telah memberi kuasa kepada pasukan peguam secara bertulis.

"Jika syarikat itu terus meragui identiti pihak terbabit, saya boleh mengaturkan sesi dialog antara semua pihak yang bertikai dan syarikat tersebut membolehkan pihak mereka mengesahkan identiti pekebun dan menangani sebarang soalan yang ada," ujar beliau.

Yu Hui juga menyeru semua pekebun untuk terus berjuang hingga ke titik terakhir dan kemenangan pasti menjadi milik mereka.