Kes demam denggi di Melaka meningkat lebih 100 peratus

Sebanyak 322 kes demam denggi dilaporkan dalam tempoh 1 Januari hingga 29 April di Melaka. - Foto hiasan/Bernama
Sebanyak 322 kes demam denggi dilaporkan dalam tempoh 1 Januari hingga 29 April di Melaka. - Foto hiasan/Bernama
A
A
A

ALOR GAJAH - Kes demam denggi di Melaka meningkat sebanyak 103.8 peratus kepada 322 kes dalam tempoh 1 Januari hingga 29 April atau sehingga minggu epid ke-17 berbanding 158 kes dalam tempoh sama tahun lalu.

Exco Kesihatan, Sumber Manusia dan Perpaduan negeri, Ngwe Hee Sem berkata, daripada jumlah itu, Melaka Tengah mencatatkan kes demam denggi tertinggi iaitu sebanyak 241 kes diikuti Jasin (52 kes) dan Alor Gajah (29 kes).

Beliau berkata, sebanyak 89 kes dilaporkan berlaku pada Januari, Februari (61 kes), Mac (85 kes) dan April (87 kes).

"Pada minggu ke-17 iaitu dalam tempoh 23 hingga 29 April lepas, sebanyak 19 kes demam denggi direkodkan di Melaka, meningkat tiga kes berbanding 16 kes pada minggu epid ke-16.

"Daripada jumlah itu, sebanyak 14 kes direkodkan di Melaka Tengah, Jasin (tiga kes) dan Alor Gajah (dua kes)," katanya kepada pemberita di sini malam tadi.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machap Jaya berkata demikian ketika ditemui pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Dewan Undangan Negeri (DUN) Machap Jaya.

Mengulas lanjut, Hee Sem berkata, sehingga minggu epid ke-17, tiada kematian direkodkan dan sebanyak 14 lokaliti wabak keseluruhan dilaporkan di negeri itu dalam tempoh tersebut.

"Daripada jumlah itu, empat lokaliti wabak aktif semasa direkodkan iaitu dua di Melaka Tengah dan masing-masing satu lokaliti di Jasin dan Alor Gajah," katanya.

Beliau berkata, lokaliti berkenaan ialah Taman Perkota dan Jalan Sekolah, Kampung Padang Temu di Melaka Tengah serta Taman Merlimau Baru (Jasin) dan Batu 21 1/2 Kampung Solok Dekat (Alor Gajah).

Dalam pada itu, katanya, Jabatan Kesihatan negeri akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan di tiga daerah berkenaan untuk melaksanakan program gotong-royong bagi mengekang pembiakan nyamuk Aedes khususnya di kawasan perumahan dan industri.

Beliau berkata, program berbentuk advokasi bagi meningkatkan kesedaran dan pendedahan berkaitan isu demam denggi dalam kalangan masyarakat setempat juga akan dipertingkatkan. - Bernama