Beli Kampung Baru: 88 peratus pemilik, waris setuju

Pemandangan satu-satunya kampung di tengah bandaraya Kuala Lumpur. - Foto Bernama
Pemandangan satu-satunya kampung di tengah bandaraya Kuala Lumpur. - Foto Bernama
A
A
A

SHAH ALAM – Dianggarkan 88 peratus pemilik dan pewaris tanah di Kampung Baru, Kuala Lumpur bersetuju dengan hasrat kerajaan membeli tanah milik mereka, kata Pengarah Pengurusan dan Komunikasi Korporat Perbadanan Kampung Baru, Roslan Mohamad

“Kita dah buat kajian dan tinjauan memang 88 peratus pemilik dan pewaris tanah di Kampung Baru setuju jika tanah mereka dibeli oleh kerajaan untuk dibangunkan menjadi penempatan moden dan bersepadu.

ARTIKEL BERKAITAN: Kementerian Wilayah perlu RM10 bilion jika nak beli tanah Kampung Baru

“Jika pemilik dan pewaris bersetuju dengan penjualan tanah ini kepada kerajaan, maka penyewa atau pengusaha premis di Kampung Baru juga harus bersetuju untuk menjualnya kepada kerajaan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Bagaimanapun Roslan menetapkan syarat, dalam tempoh kerajaan melaksanakan projek pembangunan di Kampung Baru kelak, penduduk mahu rumah transit bagi pemindahan sementara mereka juga dibina di situ.

“Nanti jika tanah ini jadi dijual kepada kerajaan, kami penduduk mahu kerajaan sediakan rumah transit sebelum rumah kekal kami siap juga di Kampung Baru,” ujarnya.

Terdahulu, Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad berkata, kerajaan memerlukan dana RM10 bilion jika berhasrat membeli tanah Kampung Baru untuk dibangunkan menjadi penempatan moden dan sistematik orang Melayu di tengah ibu negara.

Khalid berkata, dana sebanyak itu diperlukan untuk membolehkan kementerian membangunkan Kampung Baru secara menyeluruh dan bukan secara berkelompok atau ‘runcit’ oleh pemilik tanah bersama pemaju.

Artikel Berkaitan:

Bagaimanapun katanya, dana RM10 bilion diperlukan dengan syarat seluruh pemilik tanah di Kampung Baru bersetuju menerima tunai sebagai rundingan pengambilalihan tanah milik mereka untuk dibangunkan pemaju yang akan dilantik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Sejarah Kampung Baru sebagai kawasan penempatan orang Melayu terbesar di ibu kota bermula pada 1899 melalui tanah kurniaan Sultan Selangor ketika itu, Sultan Alauddin Sulaiman Syah Raja Muda Musa (Sultan Sulaiman).

Kampung Baru ini telah ditubuhkan oleh kerajaan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu dan negeri Selangor semasa rancangan pembangunan semula Kuala Lumpur daripada sebuah kampung lombong timah kepada sebuah bandar utama.

Keluasan asalnya ialah 223 ekar dan menaungi tujuh kampung, iaitu Kampung Hujung Pasir, Kampung Periuk, Kampung Masjid, Kampung Pindah, Kampung Paya, Kampung Atas A dan Kampung Atas B.

Seiring itu, Malay Agricultural Settlement (MAS) ditubuhkan dengan berdasarkan peruntukan Seksyen 3 (1)The Malay Agricultural Settlement (Kuala Lumpur) Rules 1950 yang meletakkan urusan pentadbiran dan kawalan Kampung Baru di bawah kuasa Lembaga Pentadbir MAS.

Antara lain, MAS boleh membuat undang-undang kecil sendiri dan bertanggungjawab melulus dan menetapkan syarat pelan bangunan dan sambungan rumah.