'Kerajaan berbagai kaum tak akan tumpu masalah Melayu' - Tun M

Nota Dr Mahathir kepada semua orang Melayu bertarikh 10 Mac 2023.
Nota Dr Mahathir kepada semua orang Melayu bertarikh 10 Mac 2023.
A
A
A

SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa kepimpinan orang Melayu yang bersikap berbilang kaum tidak akan memberi tumpuan kepada penyelesaian masalah orang Melayu yang menghadapi kemungkinan hilang kuasa di negara sendiri.

Beliau yang juga Penasihat Sekretariat Proklamasi Orang Melayu berkata, hakikatnya masalah orang Melayu hanya akan dapat ditangani oleh orang Melayu yang bersemangat kemelayuan.

"Kerajaan yang ada sekarang ialah kerajaan berbagai kaum walaupun dipimpin oleh orang Melayu dan ramai anggota terdiri daripada orang Melayu.

"Kepimpinan dan anggota Melayu ini tidak memberi tumpuan kepada masalah orang Melayu kerana itu akan ditakrif sebagai perkauman.

"Sebenarnya berbilang kaum atau 'multiracial' bermakna keutamaan kepada kaum yang maju dan berkeupayaan," dakwanya menerusi satu nota kepada orang Melayu yang bertarikh 10 Mac 2023.

Nota itu dimuat naik Pengerusi Sekretariat Proklamasi Orang Melayu, Datuk Marzuki Yahya di Facebooknya pada Isnin.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir menjelaskan, orang Melayu yang rata-rata miskin dan kurang kemampuan (kurang kecekapan berniaga, kurang modal, tidak berada dalam jaringan, rendah pelajaran dan lain-lain) tidak akan dapat peluang yang diwujudkan.

"Hari ini kerana miskin orang Melayu menjual tanah mereka. Di Pulau Pinang dikatakan jumlah Melayu lebih ramai daripada orang Cina. Tetapi kurang hanya dua peratus tanah di bahagian pulau, Pulau Pinang dimiliki oleh orang Melayu.

Artikel Berkaitan:

"Tiba masanya kita bersama-sama mencapai satu ketetapan untuk pertahankan kelangsungan bangsa dan tanah air kita," ujarnya.