Ibu bapa rasa lega dapat temani anak masuk darjah satu

Rais (dua dari kiri) beramah mesra dengan dua murid prasekolah SK Kerubong di Melaka, pada Isnin.
Rais (dua dari kiri) beramah mesra dengan dua murid prasekolah SK Kerubong di Melaka, pada Isnin.
A
A
A

MELAKA - Ibu bapa melahirkan rasa lega apabila dibenarkan menunggu anak-anak pada minggu pertama sesi persekolahan ini.

Suri rumah Hazrizawati Aziz, 39, berkata, situasi berbeza pada tahun lalu apabila ibu bapa terikat dengan prosedur operasi standard (SOP) pandemik Covid-19.

"Tahun lepas ketika hantar anak tahun satu, saya tak berpeluang untuk menunggu seperti ini, dan bila ada perubahan iaitu tiada sesi akademik pada minggu ini, anak-anak bersemangat ke sekolah," katanya.

Bagi Kamariah Mohd Nasir,39, berkata, pada sesi persekolahan kali ini, dia perlu berjimat cermat membuat persiapan sekolah anak yang baru memasuki tahun satu lebih-lebih lagi Ramadan semakin hampir.

"Saya tidak bekerja dan suami hanya bekerja sendiri jadi untuk kali ini saya terpaksa beri perhatian pada anak tahun satu kerana perlu membeli pakaian sekolah baharu," katanya yang mempunyai dua anak bersekolah.

Dalam pada itu, Exco Pendidikan, Sains, Teknologi dan Telekomunikasi, Datuk Rais Mohd Yasin berkata, pihaknya akan memberi perhatian serius isu kepadatan murid di sekolah rendah dan menengah negeri ini.

Menurutnya, sebagai contoh di Sekolah Kebangsaan (SK) Kerubong mengalami kepadatan 1:40 murid membabitkan hampir 36 buah kelas.

Selain kepadatan lebih 1,000 murid yang ditempatkan dalam sesebuah sekolah, pihaknya juga turut menerima aduan berhubung kekurangan kemudahan seperti kerusi dan meja di dalam kelas.

Artikel Berkaitan:

"Bagaimanapun ini semua di bawah pemantauan Jabatan Pendidikan Negeri dan Kementerian Pendidikan Malaysia.

"Kami semua akan bantu sedaya upaya untuk menyelesaikan masalah ini, tapi sedikit kesabaran dipohon buat ibu bapa," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau pembukaan persekolahan sesi akademik 2023/2024 di Sekolah Kebangsaan (SK) Kerubong, di sini, pada Isnin.

Rais yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paya Rumput, berkata, seramai 141,089 murid di Melaka telah memulakan sesi persekolahan di 316 sekolah pada hari ini.

"Daripada jumlah itu, seramai 7,749 murid memasuki tahun satu di 170 sekolah rendah di seluruh negeri," katanya lagi.