Paip terputus, tiga kawasan di Dungun alami gangguan air

Keadaan paip yang terputus di Jambatan Paka, di Dungun semasa proses pembaikian struktur sokongan paip berkenaan. - Foto ihsan Facebook Dr Mamad Puteh
Keadaan paip yang terputus di Jambatan Paka, di Dungun semasa proses pembaikian struktur sokongan paip berkenaan. - Foto ihsan Facebook Dr Mamad Puteh
A
A
A

KUALA TERENGGANU - Tiga kawasan utama di Dungun iaitu Bandar Paka, Ketengah Jaya serta Felda Kerteh 2 dan 3 dijangka mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual ekoran insiden paip terputus di Sungai Paka, di daerah berkenaan pada Rabu.

Syarikat Air Terengganu (SATU) dalam kenyataan berkata, keadaan itu berlaku berikutan dua paip utama berukuran 700 milimeter (mm) yang menyalurkan air dari Loji Rawatan Air (LRA) Bukit Bauk ke Bandar Paka terputus semasa proses pembaikian struktur sokongan paip berkenaan.

"SATU telah mengambil langkah segera untuk mengurangkan impak gangguan bekalan dengan menampung keperluan bekalan air di Bandar Paka dengan bekalan dari LRA Kemudi.

"Keperluan ke kawasan Ketengah Jaya dan serta Felda Kerteh 2 dan 3 akan dibantu dengan bantuan lori tangki," kata kenyataan itu.

Jelas kenyataan tersebut, kerja-kerja pembaikian paip dijangka memakan masa selama tujuh hari.

Dalam pada itu, kenyataan tersebut memberitahu, bantuan alternatif menerusi lori tangki statik telah digerakkan ke kawasan yang dijangka terlibat dengan memberi keutamaan kepada premis-premis kritikal.

"Pihak SATU akan memaklumkan perkembangan lanjut situasi itu dari semasa ke semasa melalui semua saluran komunikasi rasmi SATU di Facebook, instagram atau hubungi 1300-88-2111 untuk pertanyaan dan aduan," jelas kenyataan itu.

Artikel Berkaitan: