Kerajaan henti penganjuran majlis besar-besaran - PM

Kerajaan akan menghentikan penganjuran majlis besar-besaran yang gah dan meriah bagi mengelakkan daripada amalan pembaziran terus berlaku.

Anwar (depan, sembilan dari kiri) bergambar bersama peserta HPPK2022 di PICC pada Khamis.
Anwar (depan, sembilan dari kiri) bergambar bersama peserta HPPK2022 di PICC pada Khamis.
A
A
A

PUTRAJAYA - [DIKEMAS KINI] Kerajaan akan menghentikan penganjuran majlis besar-besaran yang gah dan meriah bagi mengelakkan daripada amalan pembaziran terus berlaku.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, hasil penjimatan yang dibuat itu akan disalurkan untuk membantu rakyat yang miskin.

"Ada antara jabatan-jabatan umpamanya setiap kali ada majlis atau perayaan-perayaan akan ada baju batik baharu dan persiapan-persiapan lain yang dibuat.

"Ada juga orang kata saya tolak (kereta) Mercedes perkara kecil, tak ambil gaji pun perkara kecil tapi kalau semua yang kecil-kecil ini termasuk amalan memberikan hadiah, tukar (baju) batik, sampin atau pakaian setiap kali majlis dihentikan sudah tentu (penjimatan) akan bergunung dan dapat dipulangkan kepada rakyat miskin," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Konvensyen Hari Penjaja dan Peniaga Kecil Peringkat Kebangsaan Tahun 2022 (HPPK2022) anjuran Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada Khamis.

Hadir sama Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick; Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub dan Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Saraswathy Kandasami.

Anwar menjelaskan, beliau juga menyambut baik cadangan Ewon yang mahu mengadakan sambutan HPPK di Sabah pada tahun depan.

"Cadangan untuk adakan majlis ini di kawasan pasar di Sabah adalah cadangan yang baik dan tidak perlu kita sambut di sini (PICC) lagi.

Artikel Berkaitan:

"Biarlah untuk sebilangan (majlis) sahaja buat di dewan besar, namun majlis-majlis tertentu seperti yang libatkan penjaja sebegini biarlah dibuat di kawasan penjaja berniaga.

"Contohnya seperti di kawasan pinggir bandar supaya kawasan itu dibanjiri orang ramai dalam beberapa hari dan perniagaan mereka juga turut maju," ujarnya.

Sementara itu, Anwar menegaskan bahawa beliau akan memastikan dana yang disediakan kepada penjaja dan peniaga kecil semuanya sampai kepada kumpulan sasar susulan permintaan Ewon yang memohon kerajaan memberikan insentif atau bantuan khas kepada penjaja dan peniaga yang terjejas akibat pandemik Covid-19.

"Pada hari ini saya tidak berhajat untuk umumkan inisiatif baharu tapi saya akan pastikan dana yang disediakan semuanya sampai kepada kumpulan sasar.

"Saya yakin dengan menteri KUSKOP yang masih muda, berketrampilan dan berwibawa serta jentera di bawahnya, kalau ada kesediaan untuk buat anjakan (perubahan), insya-ALLAH kita akan saksikan perubahan (dari segi budaya pembaziran) alam tempoh terdekat," ulasnya.