[VIDEO] PRU15: PN menang di Parlimen Padang Serai

Azman (tiga dari kanan) ketika diumumkan menang di kerusi Parlimen Padang Serai pada PRU15 hari ini.
Azman (tiga dari kanan) ketika diumumkan menang di kerusi Parlimen Padang Serai pada PRU15 hari ini.
A
A
A

KULIM - Perikatan Nasional (PN) berjaya merampas kerusi Parlimen Padang Serai pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) kali ini selepas menewaskan lima pesaing lain.

Pegawai Pengurus Pilihan Raya Parlimen Padang Serai, Datuk Abdul Bari Abdullah ketika mengumumkan keputusan itu memaklumkan calon PN, Datuk Azman Nasrudin menerima 51,637 undi menewaskan calon Pakatan Harapan (PH), Dr Mohamad Sofee Razak yang meraih 35,377 undi dan menang selesa dengan majoriti 16,260 undi.

Dua calon yang sebelum ini mengumumkan memberi laluan kepada PH iaitu calon Barisan Nasional (BN), Datuk C Sivaraj mendapat 2,983 undi manakala calon Parti Warisan, Mohd Bakhri Hashim menerima 149 undi.

Selain itu calon bebas, Sreanandha Rao mendapat 846 undi dan calon Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Hamzah Abd Rahman yang menerima 424 undi.

"Jumlah undi yang ditolak ialah sebanyak 753 undi manakala peratus pengundian berbanding dengan jumlah pemilih ialah 68.95 peratus,"katanya ketika mengumumkan keputusan itu di Pusat Penjumlahan Rasmi Undi, Kompleks Sukan Kulim Hi-Tech, di sini pada Rabu.

Hadir menyaksikan pengumuman berkenaan, Pengerusi PN Kedah yang juga Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim serta pimpinan PN Kedah.

Untuk rekod, PH sebelum ini mengusai kerusi Parlimen Padang Serai sejak tiga penggal lalu.

PRU-15 bagi kerusi Parlimen Padang Serai ditangguhkan selepas calon PH yang juga penyandang, M Karupaiya, meninggal dunia pada16 November lalu akibat serangan jantung.

Artikel Berkaitan: