Cadang tubuh jawatankuasa khas jimat cermat

Wan Mahmood
Wan Mahmood
A
A
A

SHAH ALAM - Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM) menyarankan satu jawatankuasa khas jimat cermat di setiap kementerian ditubuhkan agar kerajaan dapat melakukan penjimatan.

Presiden PPKM, Tan Sri Wan Mahmood Pa'wan Teh berkata, peranan jawatankuasa berkenaan adalah mengkaji dan menyenaraikan barangan yang tidak perlu digunakan agar perbelanjaan jabatan dapat dijimatkan.

Tengok mana yang boleh dikurangkan. Kalau ada jabatan boleh mengurangkan perbelanjaan daripada peruntukan bajet, beri mereka penghargaan kerana berjaya memotong perbelanjaan," katanya kepada Sinar Harian.

Sementara itu, Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam Malaysia Berhad, Firdaos Rosli menyarankan kerajaan menyediakan perancangan terperinci untuk tempoh lima tahun sebagai salah satu usaha menjimatkan perbelanjaan negara.

Beliau berkata, langkah pertama yang boleh dilakukan adalah mengapungkan harga minyak bagi mengurangkan kadar subsidi.

Bagaimanapun beliau berpendapat keputusan kerajaan untuk melaksanakan penjimatan perbelanjaan di peringkat kementerian dan jabatan kurang sesuai kerana dikhuatiri memberi kesan kepada pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Artikel Berkaitan: