Dakwaan Amirudin dianggap satu jenaka: PN Selangor

Sinar Harian sebelum ini melaporkan Amirudin menafikan kenyataan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang mendakwa prestasi negeri itu merosot di bawah pentadbirannya. (Gambar dalam : Muhammad Hilman)
Sinar Harian sebelum ini melaporkan Amirudin menafikan kenyataan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang mendakwa prestasi negeri itu merosot di bawah pentadbirannya. (Gambar dalam : Muhammad Hilman)
A
A
A

SHAH ALAM - Dakwaan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari bahawa prestasi ekonomi negeri tersebut lebih baik di bawah pentadbirannya berbanding ketika ditadbir bekas menteri besar sebelumnya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dianggap sebagai satu jenaka.

Setiausaha Perikatan Nasional (PN) Selangor, Muhammad Hilman Idham berkata, pertumbuhan Selangor meleset dari tahun ke tahun sejak 2018 hingga ke hari ini walaupun sebelum pandemik Covid-19 melanda negara.

Menurutnya, walaupun pertumbuhan ekonomi Selangor dicatatkan sebanyak 7 peratus pada tahun 2018, ia merosot kepada 6.8 peratus pada tahun berikutnya dan terus menurun pada kadar -5.2 akibat pandemik pada tahun 2020 sebelum merekod 5.0 peratus pada tahun lalu.

"Matlamat Rancangan Selangor Pertama (RS-1) untuk menyumbang 30 peratus daripada KDNK negara.

"Sasaran ini sangat tidak realistik memandangkan Selangor perlu mencatatkan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sekurang-kurangnya 9.5 peratus setiap tahun khususnya dalam suasana ekonomi hari ini," katanya menerusi satu kenyataan pada Selasa.

Dalam pada itu, Muhammad Hilman turut menemplak sikap barisan kepimpinan Amirudin yang tidak berpijak di bumi nyata dan tidak realistik dalam banyak perkara.

Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Gombak Setia itu turut memaklumkan ia merupakan strategi Amirudin untuk mengaburi mata rakyat agar terkesima dan 'impress with big numbers.'

"Wajarlah Amirudin mencermin diri terlebih dahulu sebelum mendabik dada sebegitu.

Artikel Berkaitan:

"Realitinya, beliau sendiri terperangkap dalam bayangan prestasi kepimpinan sebelumnya sehingga terpaksa berhempas pulas melakukan penjenamaan semula terhadap pelbagai program kebajikan rakyat.

"Ia demi memadam dan menghentikan rekod serta prestasi kejayaan Selangor tatkala pentadbiran Mohamed Azmin," katanya.

Pada Isnin, Amirudin menafikan kenyataan Mohamed Azmin yang mendakwa prestasi negeri itu merosot di bawah pentadbirannya.

Amirudin berkata, sejak Mohamed Azmin meninggalkan Selangor, prestasi ekonomi negeri itu terus menunjukkan peningkatan baik.