Budak Palestin 7 tahun mati ketika dikejar askar Israel

Tentera Israel bertindak mengejar kanak-kanak Rayan Suleiman sedang meninggalkan sekolah -Foto: TNA
Tentera Israel bertindak mengejar kanak-kanak Rayan Suleiman sedang meninggalkan sekolah -Foto: TNA
A
A
A


RAMALLAH - Seorang kanak-kanak Palestin berusia tujuh tahun, Rayyan Yaser Suleiman meninggal dunia pada Khamis ketika dikejar oleh askar-askar Israel di Tebing Barat.

Menurut pihak Hospital Beit Jala, budak tersebut meninggal dunia selepas terjatuh dari tempat tinggi ketika melarikan diri daripada askar-askar Israel yang mengejarnya di perkampungan kawasan Baitulaham Toqou.

Menurut agensi berita Palestin, WAFA, budak lelaki tersebut dibawa ke hospital itu oleh bapanya selepas jantungnya berhenti manakala usaha-usaha untuk memulihkannya menemui kegagalan.

Pihak hospital itu menyatakan bahawa Rayyan melarikan diri kerana ketakutan akibat tindakan askar-askar Israel mengejarnya bersama murid-murid lain selepas meninggalkan sekolah mereka menyebabkan dia terjatuh dari tempat tinggi.

Bagaimanapun, bapa budak tersebut, Yaser berkata, askar-askar itu mengejar anaknya sehingga ke rumah mereka.

Tambahnya, disebabkan anaknya begitu takut dengan askar-askar Israel, dia cuba melarikan diri tetapi degupan jantungnya berhenti menyebabkan Rayyan meninggal dunia.

Yaser berkata, dia kemudian memasukkan anaknya ke dalam kereta untuk memuju ke hospital tetapi dihalang oleh askar-askar rejim Zionis.

Selepas memeriksa dan mendapati sudah meninggal dunia, mereka membiarkan Yaser membawa anaknya ke hospital itu. - Agensi
Artikel Berkaitan: