PRU15: Warisan sasar bertanding lima negeri di Semenanjung

Mohd Shafie ketika bertemu rakyat di kawasan Parlimen Kalabakan pada majlis beramah mesra bersama masyarakat Kawasan Parlimen Kalabakan di Kampung Murut, Ulu Kalabakan, Tawau.
Mohd Shafie ketika bertemu rakyat di kawasan Parlimen Kalabakan pada majlis beramah mesra bersama masyarakat Kawasan Parlimen Kalabakan di Kampung Murut, Ulu Kalabakan, Tawau.
A
A
A

TAWAU - Parti Warisan (Warisan) menyasarkan akan bertanding lima negeri di Semenanjung pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal bagaimanapun berkata, Warisan akan memastikan ada calon Warisan akan bertanding di Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Johor.

"Itu antara negeri-negeri yang kita sudah putuskan untuk bertanding, bukan semuanya," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis beramah mesra bersama masyarakat Kawasan Parlimen Kalabakan di Kampung Murut, Ulu Kalabakan, dekat sini, pada Ahad.

Bercakap mengenai kerusi Parlimen Kalabakan, beliau mahu kawasan itu kekal milik Warisan yang kini disandang ahli Parlimennya, Ma'mun Sulaiman.

"Insya-ALLAH kita pastikan ia kekal dan kita berusaha. Saya sudah maklumkan dengan kepimpinan kita jangan terlalu selesa sangat, turun ke bawah rayu undi sehingga ke penghujungnya," katanya.

Sehubungan itu, jika mandat diberikan sekali lagi kepada Warisan untuk memerintah semula, bekas Ketua Menteri Sabah itu memberi jaminan akan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk terutama belia di Kalabakan.

"Di kawasan ini (Kalabakan) semasa jadi kerajaan, kita telah kenal pasti hampir 10,000 hektar tanah untuk penanaman makanan iaitu sebagai jaminan makanan bukan untuk Malaysia tetapi untuk rantau ini.

"Ini kerana tanah di kawasan Kalabakan ini subur, sesuai untuk kita tanam pelbagai tanaman bagi menjamin bekalan makanan.

Artikel Berkaitan:

"Jadi saya melihat jika perkara ini dapat dilaksanakan, mereka (penduduk) tidak perlu berhijrah ke tempat lain untuk mencari pekerjaan kerana sudah ada kerja di sini," katanya.